BJRM: Predsednički izbori će biti održani 21. aprila

BJRM: Predsednički izbori će biti održani 21. aprila

IBNA Newsroom 

Predsednik parlamenta BJR Makedonije, Talat Džaferi, proglasio je predsedničke izbore u zemlji za 21. april. Ako bude potreban drugi krug – što je gotovo sigurno – biće održan 5. maja.

Mandat sadašnjeg predsjednika zemlje, Đorđa Ivanova, završava se 12. maja. Mandat predsednika zemlje traje pet godina.

Istovremeno, u strankama se intenziviraju procesi za nominaciju kandidata na predsedničkim izborima.

Glavna opoziciona stranka VMRO-DPMNE predstaviće svog kandidata na sastanku stranke koji će se održati 16. februara. Među najznačajnijim kandidatima za nominaciju VMRO-DPMNE, od devet kandidata koji su podneli kandidaturu, je profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Skoplju, Gordana Siljanovska (64 godine) i poslanik stranke, Vlatko Gjorcev (41).

U vladajućoj stranci Socijaldemokratske unije Zorana Zaeva (SDSM) izgleda da postoji dilema oko imenovanja njihovog kandidata na predsedničkim izborima. Zaista, do sada nisu objavljena imena kandidata. Jedino što je poznato je da će SDSM izabrati svog kandidata na stranačkoj konferenciji koja će se održati 3. marta.

Prema skopskim medijima, vodeći kandidati o kojima će glasati SDSM za kandidate na predsjedničkim izborima su ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov, ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski i nacionalni koordinator BJR Makedonije za NATO Stevo Pentarovski, koji je takođe bio kandidat stranke na poslednjim predsedničkim izborima i poražen je od Đorđa Ivanova. / IBNA