BiH obilježila 15 godina od tragične smrti makedonskog predsjednika

BiH obilježila 15 godina od tragične smrti makedonskog predsjednika

Polaganjem vijenaca ispred spomenika na Matića Brdu kod Mostara, BiH je u utorak obilježila 15 godina od smrti  predsjednika BJRMakedonine Borisa Trajkovskog. Zajedno sa svojim timom i članovima posade, Trajkovski je poginuo u avionskoj nesreći kada je dolazio u Mostar na Međunarodnu investicijsku konferenciju 2004. godine.

Vijence su položile delegacije Vlade Republike Sjeverne Makedonije, Predsjedništva BiH, Ureda predsjednika Republike Makedonije, Parlamentarne skupštine BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ambasade Sjeverne Makedonije u BiH, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, grada Mostara i Makedonske asocijacije u BiH.

Ministar lokalne samouprave Suheil Fazliu, u ime makedonske vlade, rekao je da je pokojni predsjednik Trajkovski ostavio veliki trag u makedonskoj istoriji.

“Trajkovski je bio čovjek od koga mladi političari mogu puno naučiti. Bio je hrabar i odlučan čovjek koji je znao kako u teškim trenucima donositi odluke koje bi ga koštale političkih bodova, ali odluke koje su bile dobre i u interesu svih makedonskih građana,” rekao je Fazliy.

Upitan da komentariše dvije istrage koje su vođene u BiH zbog avionske nesreće i neke sumnje u Makedoniji o stvarnim okolnostima smrti Trajkovskog, Fazliu je rekao da postoji sumnja jer je Makedonija imala predsjednika koji zna kako da donese hrabre odluke i kako svi znaju da takvi političari “često plaćaju svojim životima”.

“Postoji sumnja među makedonskim narodom da je izvršen atentat na predsjednika Trajkovskog, ali niko to ne može da potvrdi bez dokaza”, rekao je Fazliu.

Osim makedonske delegacije, ceremoniji povodom 15. godišnjice smrti makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog, prisustvovali su kantonalni ministar boraca Oliver Soldo, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predstavnici Gradske uprave Mostara.

Avion makedonske vlade srušio se 26. februara 2004. godine u selu Rotimlje. Osim Trajkovskog, tu su bili i savjetnici iz njegove kancelarije Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blazevski i Anita Lozanovska, zaposlenik makedonskog Ministarstva vanjskih poslova Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, te piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.