BiH mora nastaviti s reformama

BiH mora nastaviti s reformama

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Lars-Gunnar Wigemark, održao je sastanak sa članovima Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu kako bi razgovarali o nastavak reformskih procesa u državi.

Wigemark je nakon sastanka naglasio poseban značaj BiH Parlamenta kada je riječ o integracijskim procesima, ocjenjujući da ovaj nivo vlasti do sada nije bio spreman ili nije mogao na vrijeme donijeti propise, što je rezultiralo vrlo ograničenim brojem usvojenih zakona. Međutim, naglasio je da će za značajne korake ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji biti potrebno usvojiti cijeli niz propisa, pravila i standarda koji proizlaze iz pravne stečevine EU. Wigemark je identifikovao dva ključna pitanja koja treba riješiti što je prije moguće. Prvo je usklađivanje Poslovnika kojim bi se regulisao rad zajedničkog parlamentarnog tijela između Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta.

“Ovo je čekalo posljednje tri godine, i iz tog razloga ovo zajedničko parlamentarno tijelo nije imalo priliku ni da se sastane niti da uskladi bilo kakve zajedničke stavove ili zaključke. To je postala neka vrsta prepreke u našim međusobnim odnosima,” objasnio je Wigemark.

On je dodao da će to biti prepoznato kao problem u predstojećem mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo.

Kao drugo pitanje, on je istakao nastavak implementacije socijalno-ekonomskih reformi jer je istekla izrađena četverogodišnja Reformski program o ovom pitanju. U vrijeme usvajanja, Agenda je ispunila određene okolnosti i potrebe, ali sada je potrebno nastaviti s provođenjem reformi.

Wigemark je takođe izrazio nadu da će proces formiranja vlasti u BiH uskoro biti završen kako bi se nastavile potrebne reforme.

Iako ne smatra čudnim da vlada još nije formirana, budući da postoje slični primjeri u državama članicama EU, sadašnji trenutak u BiH je važniji jer se država nalazi na raskršću da li će nastaviti put ka EU ili će ponovo doći do situacije da se “vrti u krug”.

“Možete imati vlastiu tehničkom mandatu, ali one nemaju isti legitimitet. Za istinsku saradnju, moramo imati pravog partnera na drugoj strani,” zaključio je Wigemark.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović potvrdio je da mu je Wigemark uručio dokument koji sadrži stav Evropske komisije o nastavku reformi u BiH.

On je najavio da će članovi Evropskog parlamenta uskoro stići u BiH, a krajem marta BiH će posjetiti i evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Johannes Hahn.