BiH lobira za ukidanje kosovskih taksi

BiH lobira za ukidanje kosovskih taksi

Uvođenje carinskih barijera za robu iz BiH i Srbije ugrožava ne samo trgovinu, već i stabilnost regiona, jer takvi nerazumni politički potezi prištinskih vlasti dovode do dezintegracionih procesa i regresije u odnosima, istakao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, na sastanku sa ministrima nadležnim za poljoprivredu i trgovinu zemalja jugoistočne Evrope.

Sastanak je održan u ponedjeljak u Berlinu, a Šarović se susreo i sa njemačkom ministricom za poljoprivredu i hranu, Juliom Klöckner, i evropskim povjerenikom za evropska pitanja, Vytenis Andriukaitisom. Naglašeno je da se jednostrano nametnute barijere u trgovini između zemalja CEFTA-e moraju odmah ukinuti, kako bi se izbjegli problemi već postignutog napretka, integracije i razvoja regiona jugoistočne Evrope.

Ministar Šarović je istakao da je slobodna i pravedna trgovina fundamentalna za regiju, te da je ovo pitanje daleko više od ekonomskog pitanja za sve zemlje zapadnog Balkana.

“Uklanjanje barijera u trgovini, promovisanje saradnje i jačanje veza između zemalja Zapadnog Balkana je promovisanje i ubrzanje ekonomskog rasta i razvoja društva u cjelini, a taj proces nema alternative,” rekao je Šarović.

Iako postoje indicije da vlasti u Prištini već razmatraju mogućnost ukidanja taksi, u skladu sa zahtjevima sa različitih strana, Evropska komisija i njemački zvaničnici slažu se da rješenje za prevazilaženje takvih procesa dezintegracije neće biti moguće bez jakih i konkretnih rješenja, te uključivanja Evropske komisije, uključujući Saveznu Republiku Njemačku kao jednu od najvažnijih članica Evropske unije.

Šarović je sagovornike obavijestio da je, uprkos jednostrano uvedenim trgovinskim barijerama, Bosna i Hercegovina održavala stalnu komunikaciju s vlastima u Prištini i najavio sastanak i bilateralne razgovore dviju strana kako bi se ukinule uvedene mjere.

Takse od 100% za robu iz Srbije i BiH su nametnute krajem novembra 2018. godine. Od tada, bh. preduzeća izgubila su više od 4,5 miliona USD. Vlasti u BiH odlučile su da ne preduzimaju protivmjere nego da pokušaju pregovarati s kosovskom stranom o ovom problemu. U prvih 11 mjeseci 2018. godine, BiH je na Kosovo izvezla ukupno 139 516 029 KM (oko 70 miliona eura) robe. U istom periodu, uvoz iz Kosova u BiH imao je ukupnu vrijednost od 15 655 567 KM (oko 31 331 134 miliona eura).

Najvažniji proizvodi koji se izvoze iz BiH na Kosovo su u kategorijama “željezo i čelik” (54 242 998 KM ili 108 485 996 eura), “mesni proizvodi, riba itd.” (12 929 567 KM ili 6 464 785 eura), “mlijeko i mliječni proizvodi” i “drvo i proizvodi od drveta”./IBNA