BiH je otkrila nekoliko migranata povezanih sa terorizmom

BiH je otkrila nekoliko migranata povezanih sa terorizmom

U ovoj godini BiH Služba za poslove sa strancima identifikovala je šest migranata iz Afganistana, na području Bihaća i Sarajeva, te ih stavila pod nadzor Centra za imigraciju u Istočnom Sarajevu.

Pet od njih su povezani sa međunarodnim terorizmom, dok je šesti povezan sa krijumčarenjem migranata i organizovanim kriminalom. U saopštenju za medije istaknuto je da su ovi migranti otkriveni zbog intenziviranih mjera i aktivnosti profilisanja osoba interesantnih za bezbjednost među migrantima, te kroz saradnju i razmjenu informacija s lokalnim i međunarodnim partnerima, prvenstveno putem razmjene biometrijskih podataka.

„Služba je utvrdila da  GRZ (34), NSS (30), KQ (23) i FAA (25) predstavljaju prijetnju javnom redu i bezbjednosti BiH, kao i ZU (22), SA (24), za koje je Služba trenutno, u saradnji sa partnerskim agencijama i zemljama porijekla, provodi proces potvrđivanja identiteta,” navodi se u saopštenju.

Služba BiH za poslove sa strancima izjavila je da će njihov prioritet biti nastavak lociranja i obrade migranata vezanih za terorizam ili organizovani kriminal, što će značajno doprinijeti bezbjednosti zemlje i njenih građana.

Situacija sa migrantima u BiH je još uvijek „na čekanju“ zbog lošeg vremena, ali kako dolaze topliji dani, raste strah od novog talasa koji će doći u državu. Vlasti Unsko-sanskog kantona su na rubu strpljenja jer moraju preuzeti najveći teret krize, jer se ovaj kanton nalazi na granici s Hrvatskom.

Granična policija BiH očekuje novi migrantski talas s dolaskom toplijeg vremena. Uglavnom ulaze u BiH preko rijeke Drine, na istočnoj granici sa Srbijom, u blizini gradova Bijeljina, Zvornik i Višegrad.

„Naš najbolji partner, upravo sada, je loše vreme. U trenutku kada vrijeme postane toplije i stabilnije, situacija na granici će biti komplikovanija i slična onoj koju smo imali prošle godine “, izjavila je lokalnim medijima Sanela Dujković, portparol Granične policije BiH.

Granična policija BiH takođe očekuje 100 novih članova osoblja a njima će u kontroli granice pomagati službenici iz drugih policijskih agencija.

UNHCR, međutim, smatra da je najveći migrantski talas završen.

„Danas je situacija neuporediva sa onim što smo imali 2015. godine kada je oko milion migranata prošlo kroz zapadni Balkan. Ne BiH, nego preko Sjeverne Makedonije i Srbije,” rekla je Nevena Crvenković iz UNHCR-a.

Ova organizacija je rekla da u BiH i Srbiji trenutno živi oko 10.000 migranata.

U proteklih nekoliko mjeseci, Evropska unija je izdvojila više od 7,2 milijuna eura kroz projekt „EU podrška migracijama i upravljanju granicama u Bosni i Hercegovini“ kako bi podržala napore BiH u pružanju pomoći migrantima i izbjeglicama i poboljšanju kapaciteta za upravljanje granicom u zemlji.

U okviru projekta, Međunarodna organizacija za migracije (IOM) predala je minibusu graničnoj policiji Bosne i Hercegovine.

Ova donacija će unaprijediti napore i svakodnevni rad granične policije, što se povećalo zbog povećanog prisustva migranata u BiH.

 

Mladen Dragojlović