BiH je još uvijek važan partner EU

BiH je još uvijek važan partner EU

Predsjednica Političkog i sigurnosnog odbora Vijeća EU Sofie From-Emmesberger sastala se u četvrtak u Sarajevu sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem te ministrima vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, pravde i sigurnosti Mirko Šarovićem, Josipom Grubešom i Draganom Mektićem.

Kako su nakon sastanka rekli učesnici, jedan od glavnih zaključaka sastanka je da je naredna, 2019. godina, ključna za evropski put Bosne i Hercegovine, jer Evropska komisija priprema mišljenje o kandidatskom statusu BiH za članstvo u Evropskoj uniji. Kako su rekli, svi aspekti će biti uzeti u obzir uključujući i formiranje vlasti nakon općih izbora.

Na sastanku se razgovaralo o mnogim pitanima koja se tiču sigurnosnih izazova BiH, ali i zemalja zapadnog Balkana poput organizovanog kriminala, terorizma, trgovini ljudima, ali i povećanog priliva migranata. Naglašeno je da BiH ostaje pouzdan partner EU u rješavanju ovih izazova.

Zvizdić je potrvrdio da je razgovarano i o pitanju pravosuđa, vladavini prava, slobodi medija, te implementaciji izbornih rezultata i formiranju vlasti na svim nivoima. Upozorio je da se u evropskim institucijama često razgovara o sigurnosnim izazovima koji pogađaju i BiH, ali bez prisustva BiH delegacije, zbog čega se nerijetko iznose netačni i neargumentirani podaci posebno kada se govori o terorizmu, ekstremizmu ili radikalizmu. Zvizdić je naglasio da za BiH ostaje najvažniji vanjskopolitički cilj članstvo u EU, ali kada su u pitanju unutrašnja pitanja ona moraj biti fokusirana na jačanje ekonomskih potencijala te jačanju vladavine prava.

From-Emmesberger najavila je da će EU nastaviti pružati podršku BiH kada su u pitanju migracije, a šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark podsjetio je da je do sada izdvojeno 8,7 miliona eura zbog povećanog priliva migranata u cilju jačanja granica, ali i u humanitarnom smislu.

Predsjednica Političkog i sigurnosnog odbora Vijeća EU naglasila je i da EU pomaže i bolju koordinacija unutar BiH u borbu protiv ovih izazova.

Kako je naglašeno, od velike je važnosti da zemlje zapadnog Balkana ratifikuju granice i potpišu sporazume o granicama jer je to jedno od ključnih kriterija za evropske integracije, ali i jer je to najbolji put ka stabilizaciji cijele regije.

BiH i međunarodni zvaničnici razgovarali su i o situaciji nastaloj uvođenjem stopostotnih carina na BiH i srbijanske proizvode, od strane Kosova, čime su prekršeni principi Sporazuma CEFTA-e. Na pitanje novinara da li će evropske institucije eventualno poduzeti neke konkretnije mjere u vezi s tim, nije bilo odgovora.

Ovo je prvi put nakon četiri godine da su u BiH prisutni predstavnici svih 28 zemalja članica Evropske unije što je još jedan od signala da BiH, kao i zemlje zapadnog Balkana ostaju u fokusu interesa Evropske unije./IBNA