Atina šalje Skoplju verbalnu notu, Prespanski sporazum stupa na snagu

Atina šalje Skoplju verbalnu notu, Prespanski sporazum stupa na snagu

Piše: Naser Pajaziti 

Vlasti u Atini poslale su Skoplju verbalnu informaciju da je ispunila sve svoje obaveze kako bi Prespanski sporazum stupio na snagu.

Očekuje se da će Skoplje danas objaviti u Službenom listu datum kada će novi ustavni amandmani stupiti na snagu. Prema ovim novim amandmanima, novo ustavno ime zemlje biće “Republika Severna Makedonija”.

Nakon toga, vlasti u Skoplju će obavestiti Ujedinjene nacije i sve regionalne i međunarodne organizacije da je Prespanski sporazum stupio na snagu. Vlasti će takođe tražiti od ovih zemalja da od sada koriste novo ime zemlje.

Podizanje zastave NATO-a

Zastava NATO-a danas će biti postavljena ispred zgrade makedonske vlade, nakon što su članice ovog saveza potpisale Protokol o pristupanju za ovu zemlju u Briselu, prošle srede. Danas će na platou ispred vlade biti održana svečana ceremonija, a premijer Zoran Zaev će se obratiti javnosti. Očekuje se prisustvo makedonskih zvaničnika, kao i predstavnika iz sedišta NATO-a u zemlji, i ambasadora država članica ove unije.

Na narednoj sednici vlada bi trebala usvojiti akcioni plan za implementaciju ustavnih amandmana koji proizlaze iz Prespanskog sporazuma, nakon čega će početi primena novog ustavnog imena Republike Severne Makedonije. / ibna /