Američke i evropske diplomate kritikovale kosovski parlament

Američke i evropske diplomate kritikovale kosovski parlament

Ambasador Velike Britanije u Prištini Ruairi O’Connell kritikovao je odluku kosovskog parlamenta da imenuje Nasera ​​Shalu za šefa Kosovske agencije za poređenje i verifikaciju imovine.

Britanski diplomata podneo je ostavku na mesto predsednika Odbora direktora ove agencije kao znak nezadovoljstva zbog imenovanja Shale.

Britanska ambasada je potpisala Sporazum o razumevanju sa Parlamentom Kosova koji joj omogućava da nadgleda imenovanja koja se vrše u privatnim agencijama.

Britanska ambasada je takođe objavila izjavu u kojoj se navodi da je Parlament prekršio ovaj sporazum.

“Nažalost, prošle sedmice Parlament nije izabrao jedinog kandidata za koga je utvrđeno da ispunjava kriterijume za imenovanje, već je imenovao kandidata koji se prema stručnoj oceni ne smatra odgovarajućim za tu poziciju,“ navodi se u saopštenju.

U međuvremenu, američki ambasador u Prištini, Philip Kosnett je takođe izrazio svoje razočarenje zbog “odbijanja Parlamenta Kosova da imenuje profesionalno rukovodstvo u Kosovskoj agenciji za poređenje i verifikaciju imovine”. Prema Kosnettovoj poruci na Tvitteru, “poslanici su pokazali da im je bitnije zapošljavanje prijatelja nego imovinska prava građana Kosova”.

Ambasada EU na Kosovu takođe je izrazila svoje “razočarenje”, naglašavajući da ovo imenovanje nije u skladu sa evropskim praksama i vrednostima. / ibna /