Ambasador EU poziva političke strane u Albaniji da se uključe u dijalog

Ambasador EU poziva političke strane u Albaniji da se uključe u dijalog

Šef delegacije EU u Albaniji Luigi Soreca kaže da je Brisel zabrinut zbog situacije u zemlji nakon odluke opozicije da napusti Parlament.

Gospodin Soreca je rekao da političke strane moraju biti slobodne da ostvaruju svoja prava.

“Vlada treba da radi kako bi ispunila svoje obaveze, uključujući i one koje se odnose na proces evropske integracije. S druge strane, opozicija ima pravo da protestuje. Poštujemo pravo na demonstracije, dokle god su mirne,“ rekao je Soreca.

Ambasador Soreca je takođe pozvao opoziciju da danas održi mirni protest ispred parlamenta.

Gospodin Soreca je izjavio da EU pokušava da navede strane da se uključe u dijalog. Prema njegovim rečima, zbog toga se sutra i očekuje da delegacija Evropske parlamentarne komisije za spoljne poslove poseti Tiranu.

Poslanici će se sastati sa vladom, opozicionim liderima i civilnim društvom. Ambasador Soreca se nada da će ovi sastanci doneti pozitivne signale.

„Mislim da je uloga poslanika veoma važna. Oni su takođe igrali važnu ulogu u prošlosti. Nadam se da će ovi sastanci dati pozitivne signale. Oni će saslušati šta obe strane imaju da kažu i napraviće procenu koja će biti priložena odluci u junu,“ rekao je ambasador EU Luigi Soreca. / ibna /