Aleksis Tsipras 5. februara u zvaničnoj jednodnevnoj poseti Istanbulu

Aleksis Tsipras 5. februara u zvaničnoj jednodnevnoj poseti Istanbulu

Aleksis Tsipras će 5. februara, kako IBNA saznaje, otputovati u službenu posjetu Istanbulu, prihvaćajući poziv predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana. Prvobitno je bilo planirano je da poseta traje najmanje dva dana, što bi uključivalo i posetu Alekisa Tsiprasa Imvrosu, ali je otkazana zbog loših vremenskih uslova u Severnom Egeju i napetosti između dve zemlje u poslednjih nekoliko dana.

Iz ovih razloga, zvanična poseta grčkog premijera Turskoj bit će samo na jedan dan, kako bi se susreo s turskim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i ekumenskim patrijarhom Bartolomejem.

Ovo je četvrta poseta grčkog premijera Turskoj, jer je on već posetio Istanbul i Ankaru u novembru 2015. godine, Izmir u martu 2016. te Istanbul u maju 2016. godine, kada je tamo održana humanitarni samit UN-a.

Prema ekskluzivnim informacijama IBNA, postoje niska očekivanja za posetu od 5. februara, što dokazuje i mala brojnost grčke delegacije koja će pratiti grčkog premijera.

Na sastanku Aleksisa Tsiprasa sa Recepom Tayyipom Erdoganom, očekuje se da će ponovo biti pokrenuti razgovori o bilateralnim odnosima, dok će na stolu biti i pitanja važna za dvije susedne države, uključujući pitanje izbeglica, kiparski problem i euro-turske veze.

Postoji i mogućnost da će se razgovarati o održavanju Vrhovnog saveta za saradnju, koji bi se rebao sastati u Solunu i koji je odlagan mnogo puta. Posljednja sednica održana je 8. marta 2016. godine u Izmiru./IBNA