Albanski premijer Rama odbacuje zahteve opozicije, odbija da podnese ostavku

Albanski premijer Rama odbacuje zahteve opozicije, odbija da podnese ostavku

Albanski premijer Edi Rama održao je danas konferenciju za novinare kako bi komentarisao nedavne političke događaje u zemlji, ističući da ne namerava da podnese ostavku.

Prema rečima premijera Rame, opozicija se upustila u nešto nečuveno u istoriji zemalja koje održavaju izbore.

“Neviđen i nečuven čin, ali ne potpuno neobjašnjiv za nas ovde u Albaniji”, rekao je premijer.

Komentarišući odluku opozicionih poslanika da napuste parlament, Rama je rekao da je to “loš dan za albansku demokratiju”. On je rekao da je ovo ozbiljan udarac za otvaranje pristupnih pregovora sa EU ove godine.

Osvrnuvši se na optužbe opozicije za izbornu krađu, Rama je rekao da “niko nije rekao da takva stvar ne postoji u Albaniji”, dodajući: “Ne mogu se pretvarati da niko nije prekršio zakon u tom pogledu. Mi, Socijalistička partija, spremni smo da preduzmemo bilo koju zakonsku meru kako bi kupovina glasova bila još jače kažnjiva po zakonu. Međutim, to možemo samo zajedno”.

Ipak, Rama je rekao da kupovina glasova nikada ne može da poništi izborni rezultat koji je postigao: “Oni koji tvrde da je većina glasova u ovoj zemlji kupljena i da je pobednik određen glasovima koji su kupljeni, ili smatraju da su ljudi glupi ili ne znaju o čemu pričaju”.

Prema njegovim rečima, izbor koji je opozicija danas napravila je najgori izbor koji je mogla napraviti za svoje birače i Albaniju, koja treba vizionarsku opoziciju, dodajući da je to odgovornost današnje opozicije. “Možemo učiniti vrlo malo ili ništa da sprečimo ovo političko samoubistvo koje opozicija čini tako što će napustiti parlament.“

Rama je rekao da će “glasači suditi o ovoj odluci u junu ove godine i junu 2021. godine”, jasno stavljajući do znanja da neće prihvatiti zahtev za prevremene izbore.

Takođe, Rama je rekao da je otvoren za pregovore sa opozicijom, ali je objasnio da ne namerava da podnese ostavku ili formira privremenu vladu.

“Ova vlada će nastaviti da radi za Albaniju i nećemo se pretvarati da se ništa nije dogodilo, jer ono što se upravo dogodilo stavlja veliku težinu na naša ramena”, rekao je gospodin Rama. / ibna /