Albanski opozicioni lider kaže da zemlja treba da napravi drastične sistemske promene

Albanski opozicioni lider kaže da zemlja treba da napravi drastične sistemske promene

Lider Albanske demokratske stranke Lulzim Basha sastao se danas sa generalnim direktorom za evropsku politiku susjedstva i pregovorima o proširenju, Christianom Danielssonom kako bi razgovarao o mogućim rešenjima trenutne političke krize u Albaniji, nakon odluke opozicije da napusti parlament i održi seriju anti vladinih protesta.

“Zahtevamo duboke ustavne reforme u zemlji i istragu o nepravilnostima koje su se desile tokom izbora 2017. godine, odnosno činjenice koje se pojavljuju u dva slučaja koje je otvorilo tužilaštvo,“ rekao je lider Demokratske stranke Lulzim Basha nakon sastanka sa visokim funkcionerom EU, Christianom Danielssonom.

Lider opozicije dodao je da nije jednostavno tražio ostavku Edi Rame, već potpunu promenu sistema.

„Moramo ukinuti ovaj sistem, uključujući nekoliko problema koji su se pojavili 2008. godine sa ustavnim amandmanima. Promene koje su napravljene uticale su na izborni sistem, Ustav, institucije koje su zadužene za princip provere i ravnoteže i ulogu ljudi u vladi. Mi smo se obavezali da ćemo sva ova pitanja učiniti delom dijaloga sa građanima kako bismo odlučili o sledećim koracima koje ćemo preduzeti,“ rekao je opozicioni lider nakon sastanka sa funkcionerom EU. / ibna /