Albanski opozicioni lider: Građanska neposlušnost od severa do juga!

Albanski opozicioni lider: Građanska neposlušnost od severa do juga!

Nakon jučerašnjeg protesta opozicije, koji je održan pred albanskim parlamentom, lider Demokratske stranke, Lulzim Baša se obratio velikom broju pristalica koji su se okupili ispred sedišta ove stranke. Ovaj put, Basha je rekao da će se nastaviti ne samo protesti, već da će početi i građanska neposlušnost. Prema njegovim rečima, opozicija više ne poštuje ni policiju, naglašavajući da “više ne priznajemo parlament i ovu kriminalnu policiju”. Basha je rekao da će se građanska neposlušnost “proširiti sa juga na sjever zemlje. „Ustali ste i nećete stati dok sloboda i demokratija ne prevladaju. Želeo bih da se zahvalim stotinama i hiljadama Albanaca koji su se okupili ovde za nekoliko sati,“ rekao je on.

Pored toga, Baša je demonstrantima rekao da je opozicija krenula na putovanje koje ima samo jedan pravac i da se ne treba bojati ničega.

“Mi se ne plašimo, jer se borimo za pravednu stvar, za poštenu misiju, za budućnost Albanaca. Borimo se za slobodu i demokratiju, borimo se za slobodne i poštene izbore. Bitka je počela. Davna ali i ne tako davna istorija ove zemlje govori nam kako će se ova bitka okončati: kriminalci će biti svrgnuti i demokratija će prevladati,“ rekao je Baša.

Na kraju, opozicioni lider je pozvao građane da se ne predaju, jer pobeda pripada njima, a ne vladi. “Nema povratka u ovoj borbi koju smo započeli”, rekao je on.

“Edi Rama je naredio hemijski napad”

Lider Demokratske stranke Lulzim Baša optužio je premijera Edi Rama za upotrebu hemijskih supstanci protiv demonstranata. „Danas je Rama naredio nešto što nikada prije nije bilo naređeno; hemijski napad na decu, sestre, majke i trudnice koje su protestovale ispred parlamenta,“ izjavio je on pred masom demonstranata.

Dodao je da je “Rama vodio rat protiv svojih građana”. “U ime DS, opozicije i albanskog naroda, Edi Rama bi trebao znati da će biti potpuno odgovoran za rat koji je vodio protiv svog naroda,“ bila je poruka Baše upućena premijeru.