Albanija: Raskol unutar opozicije nakon odluke o odustajanju od parlamentarnih mandata

Albanija: Raskol unutar opozicije nakon odluke o odustajanju od parlamentarnih mandata

Raskol u albanskoj opoziciji je počeo nakon odluke udružene opozicije da se odrekne parlamentarnih mandata.

Jedna od ključnih ličnosti opozicije, poslanik Socijalističkog pokreta za integraciju, Lefter Koka, objavio je danas da ne namerava odustati od svog mandata kao poslanik.

Koka je rekao da ne odobrava odluku koju je najavio lider SMI i parlamentarna grupa ove stranke da podnesu ostavke na poslaničke pozicije.

„Nemam razloga da podnesem ostavku kao poslanik, ali ću nastaviti da budem deo SMI“, rekao je Koka. “Ne smatram razloge koje je Demokratska stranka dala za odricanje od parlamentarnih mandata kao valjane razloge za odustajanje od mog mandata. Ja nastavljam da podržavam političku snagu koju zastupam, ali ću ostati lojalan svojim biračima koji su me izabrali,“ rekao je Koka, bivši ministar u vladama Salija Beriše i Edi Rame.

Prema zakonu, političke odluke ne mogu prisiliti nekog poslanika ili grupu poslanika da podnesu ostavke. Svaki poslanik je slobodan da napravi svoj izbor.

Koka postaje prvi opozicioni poslanik koji odbacuje odluku udružene opozicije da se odrekne parlamentarnih mandata. Ovom odlukom opozicija nastoji da isforsira formiranje privremene vlade koja će pripremiti prevremene parlamentarne izbore.

Lefter Koka, star 55 godina, odslužio je četiri godine kao gradonačelnik Drača, a zatim kao ministar životne sredine. / ibna /