Albanija: Pristalice opozicije ispred skupštine

Albanija: Pristalice opozicije ispred skupštine

Nekoliko hiljada pristalica opozicije u Albaniij održalo je danas protestni skup ispred državnog Parlamenta. U poslednjih nekoliko nedelja, opozicija je održala nekoliko skupova, zahtevajući od vlade da se povuče i da se objave novi izbori. Protest je bio relativno tih i nije bilo sukoba između demonstranata i policije.

S druge strane, u parlamentu, premijer Edi Rama optužio je različite interesne grupe, koje su pretrpile mnogo finansijskih gubitaka nakon što je vlada zabranila kockanje, da finansiraju proteste opozicije.

Današnjim demonstracijama prethodila je odluka nekoliko opozicionih stranaka pre nekoliko sedmica da uđu u bojkot parlamenta i odustanu od svojih mandata u Parlamentu. Ovaj potez izazvao je mnoge reakcije međunarodne zajednice. Pre nekoliko dana delegacija Evropskog parlamenta posetila je zemlju u pokušaju da ubedi opoziciju da ne bojkotuje parlament i ohrabri strane da se započnu međusobni dijalog. Međutim, opozicija se činila određenom u svojim namerama.

S druge strane, jedan broj kandidata za parlament koji su došli na liste opozicije prihvatili su parlamentarni mandat, a četvorica su danas položili zakletvu. / ibna /