Albanija: Centralna izborna komisija pokušava pronaći zakonsko rešenje političke krize

Albanija: Centralna izborna komisija pokušava pronaći zakonsko rešenje političke krize

Centralna izborna komisija u Albaniji danas je sazvala sastanak na kojem je odlučivala o pitanju upražnjenih mesta u parlamentu nakon što je opozicija pre dve sedmice donela odluku o odustajanju od mandata.

Na današnjem sastanku, centralno izborno telo odlučilo je da zameni četiri poslanika iz Socijalističkog pokreta za integraciju sa sledeća četiri kandidata na listi stranke, koji su se složili da zauzmu mesta koja su njihove kolege napustile, uprkos činjenici da ih je stranka pozvala “izdajnicima” zbog suprotstavljanja odluci stranke.

Pre dve nedelje, dve najveće opozicione stranke u zemlji, Demokratska stranka i Socijalistički pokret za integraciju odlučile su da se odreknu parlamentarnih mandata u pokušaju da nateraju vladu da podnese ostavku i pozove na vanredne izbore. Prema opozicionim strankama, opcšti izbori 2017. bili su namešteni i vlada nema potreban legitimitet da ostane na vlasti.

Odluka o ostavkama u parlamentu takođe je povezana sa masovnim protestima u glavnom gradu. Prošlog utorka, pristalice opozicije okupile su se ispred parlamenta i sukobile se sa policijom u pokušaju da ne dozvole parlamentu da se sastane.

Prošle sedmice grupa poslanika Evropskog parlamenta došla je u Tiranu u pokušaju da ubedi opozicione poslanike da povuku odluku o bojkotu parlamenta, međutim, opozicija ostaje odlučna da nastavi na isti način.

Današnji sastanak Centralne izborne komisije može se smatrati načinom rešavanja političke krize kroz pravni instrument. / ibna /