Υψηλές οι προσδοκίες των Τσίπρα και Zaev για την αυριανή τους συνάντηση στη Σόφια

Υψηλές οι προσδοκίες των Τσίπρα και Zaev για την αυριανή τους συνάντηση στη Σόφια

Αισιόδοξοι και με υψηλές προσδοκίες σχετικά με την επίτευξη λύσης στο θέμα του ονόματος εμφανίστηκαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και της πΓΔ της Μακεδονίας Zoran Zaev, ενόψει της αυριανής συνάντησής τους στη Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Zaev συμμετείχαν σήμερα στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), που πραγματοποιήθηκε στην βουλγαρική πρωτεύουσα.

Κατά την υποδοχή του από τον επικεφαλής του ΕΣΚ  Sergej Stanisev, ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε από δημοσιογράφους γενικά: «τι προσδοκίες έχετε για αύριο;», με εκείνον να απαντά σε χαλαρή διάθεση, «πολύ μεγάλες».

Ο πρωθυπουργός της πΓΔ της Μακεδονίας Zoran Zaev  ερωτηθείς αναφορικά με την αυριανή συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε ότι πρόκειται για «θετική στιγμή για να επιβεβαιώσουμε τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα».

Η αυριανή συνάντηση των κκ. Τσίπρα και Zaev θα είναι η δεύτερη μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών. Είχε προηγηθεί, τον Ιανουάριο, η συνάντησή τους στο Νταβός της Ελβετίας, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ , κατά την οποία δόθηκε σημαντική ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στην αυριανή συνάντηση Τσίπρα- Zaev δεν πρόκειται να επιτευχθεί καταληκτική συμφωνία στο θέμα του ονόματος, ωστόσο από την έκβασή της θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό κατά πόσο οι δύο πλευρές μπορούν να φθάσουν σύντομα σε μία λύση στο ακανθώδες αυτό ζήτημα.

Μητσοτάκης: Απαραίτητη προϋπόθεση η συνταγματική αλλαγή στην ΠΓΔΜ

Στις εξελίξεις σχετικά με το ενδεχόμενο ένταξης της πΓΔ της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στη Σόφια για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. (ΕΛΚ).

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποτελεί στρατηγική επιδίωξη για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό «δεν μπορεί να γίνει χωρίς προϋποθέσεις».

Ο πρόεδρος της  ΝΔ ανέφερε πως η επίλυση του προβλήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ πρέπει να είναι συνολική, αλλά και ενιαία. «Η οποία έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο το erga omnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα. Και αυτή η συνταγματική αλλαγή είναι μία προϋπόθεση για την επίλυση, από την οποία η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό» τόνισε.