Ενέργεια: Η Βουλγαρία αντιμέτωπη με τα τρωτά της σημεία

Ενέργεια: Η Βουλγαρία αντιμέτωπη με τα τρωτά της σημεία

Προτεραιότητα στο φυσικό αέριο πρέπει να δώσει η Βουλγαρία, αναπτύσσοντας παράλληλα την στρατηγική της στον τομέα της Ενέργειας, με ορίζοντα το 2030, σύμφωνα με την μελέτη που συνυπογράφει ο όμιλος Shell και η εταιρεία συμβούλων Baringa Partners.

Διαφορετικά η Σόφια θα αποτύχει να ανταπεξέλθει στους περιβαλλοντικούς στόχους που η Ε.Ε. έχει καθορίσει, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εξειδικευμένη ιστοσελίδα NGW.

Η Βουλγαρία, η οποία προεδρεύει της Ε.Ε. έως τα τέλη Ιουνίου, όπως επισημαίνεται στην εν λόγω μελέτη, οφείλει να αναπτύξει τον κατάλληλο σχεδιασμό προκειμένου να αναπτύξει τον κλάδο του φυσικού αερίου, ενισχύοντας τον ρόλο του στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητη η απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς, μία διαδικασία η οποία φαίνεται πως έχει καθυστερήσει πολύ.

Ο κλάδος του φυσικού αερίου όμως θα συμπληρωθεί με την παράλληλη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Η Shell συμφωνεί με τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αγορά φυσικού αερίου στην Βουλγαρία έχει την δυνατότητα να συμβάλει καθοριστικά στην εξάλειψη του άνθρακα από το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας αντί όλο το ενδιαφέρον να στρέφεται στις ΑΠΕ», είπε η επικεφαλής της Shell Bulgaria, Kamelia Slaveykova.

Η κρίση στην Ουκρανία το 2009, σύμφωνα πάντα με την μελέτη, απέδειξε πόσο ευάλωτη είναι η Βουλγαρία όσον αφορά στις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Κατά συνέπεια, η χώρα θα πρέπει να αδράξει τις ευκαιρίες που της δίνονται στον τομέα του φυσικού αερίου, αναπτύσσοντας νέες συνεργασίες και αντικαθιστώντας πλήρως τον άνθρακα, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει την πρωτοκαθεδρία.

Οι υπογράφοντες την μελέτη επικροτούν την πρωτοβουλία της βουλγαρικής κυβέρνησης να στηρίξει τον αγωγό φυσικού αερίου IGB, να συμμετάσχει στον «Νότιο Διάδρομο» και να προχωρήσει σε εισαγωγές LNG από την Ελλάδα.

Ωστόσο, θα χρειαστεί να αφήσει πίσω της τα συμβόλαια ship-or-pay, τα οποία αυτή την στιγμή μονοπωλούν την αγορά φυσικού αερίου.

Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Βουλγαρία το 2016, σύμφωνα με την έκθεση BP Statistical Review of World Energy, έφτασε τα 3 δις. κυβικά μέτρα, οι εισαγωγές κάλυψαν το 97% των αναγκών της χώρας, με μόλις το 3% να αντιστοιχεί στην δική της παραγωγή.

Τι γίνεται με τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream;

Ο εν λόγω αγωγός αποτελεί ακόμη ένα εργαλείο στα χέρια της Ρωσίας, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Geoffrey R. Pyatt, ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο της ΗΑΕΕ (Hellenic Association for Energy Economics) με τίτλο «Εnergy Transition: European and Global Perspectives».

Κατά συνέπεια, το ενδεχόμενο εμπλοκής της Βουλγαρίας στο έργο αυτό, καθότι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται τον αγωγό, ρώσικο φυσικό αέριο θα μπορούσε να καταλήξει μέσω του Turkish Stream στην πΓΔΜ, στην Σερβία, την Ουγγαρία, αλλά και την Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Σλοβακία, φαίνεται πως επιμελώς απομακρύνεται… …. / IBNA