Όταν Ενέργεια και Γεωπολιτική συγκρούονται στην NA Ευρώπη

Όταν Ενέργεια και Γεωπολιτική συγκρούονται στην NA Ευρώπη

Σε πεδίο αντιπαράθεσης αντικρουόμενων συμφερόντων έχουν αναδείξει την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης οι παραδοσιακά «μεγάλες» δυνάμεις.

Η Ευρώπη διατείνεται ότι δεν χρειάζεται την Ρωσία και το ρώσικο φυσικό αέριο και αναζητά τρόπους απεμπλοκής της, ενώ μέρος αυτής επιχειρεί να στηριχθεί στις ΗΠΑ και στο αμερικανικό shale gas.

Ωστόσο, ότι συνέβη στην περίπτωση της Τουρκίας, το ίδιο συνέβη και με την Ευρώπη, η οποία προκειμένου να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες σε φυσικό αέριο τον περσινό χειμώνα, κάλεσε την Gazprom να την συνδράμει.

Ενδεχομένως σαφής απάντηση στο ερώτημα του πόσο η Τουρκία είναι εξαρτημένη από την Ρωσία επίσης να μην μπορεί να δοθεί, ωστόσο το 2017 η Τουρκία κατέγραψε ρεκόρ εισαγωγών φυσικού αερίου από την Ρωσία.

Οι καιρικές συνθήκες και οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς είναι η αλήθεια ότι το επέβαλαν.

Όπως και να έχει, η Τουρκία αυτή την στιγμή έρχεται δεύτερη μετά την Γερμανία στον κατάλογο των χωρών με τις οποίες συνεργάζεται στενά η Gazprom.

Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, τουλάχιστον ως προς το ένα σκέλος του, βρίσκεται ούτως ή άλλως σε πλήρη εξέλιξη και μάλιστα ολοκληρώνεται βάσει των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων.

Ταυτόχρονα, όμως, η Τουρκία δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας της εγχώριας βιομηχανίας, εξασφαλίζοντας συνεργασίες τόσο με το Αζερμπαϊτζάν, όσο με το Κατάρ.

Οι υδρογονάνθρακες πράγματι μέχρι και σήμερα στηρίζουν και υποστηρίζουν την ρωσική οικονομία και ταυτόχρονα τις πολιτικές και γεωπολιτικές της φιλοδοξίες.

Οπότε η Ευρώπη έχει δίκιο όταν εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι ο αγωγός Nord Stream II μπορεί να την βλάψει ή όταν πανηγυρίζει για το γεγονός ότι η Gazprom εγκατέλειψε τον αγωγό South Stream;

Όπως επισημαίνεται σε έγγραφο του Center for Strategic and International Studies (CSIS), «όταν οι χώρες συγκρούονται για το φυσικό αέριο, συχνά συγκρούονται για την διαφορετική αντίληψη που έχουν για το πώς συνδέονται η ενέργεια και η πολιτική».

Οι ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς εντούτοις είναι γνωστές και με κάποιον τρόπο η Ευρώπη πρέπει να τις καλύψει, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί άλλος από την Ρωσία για να το κάνει αυτό.

Μήπως η λύση θα ήταν αντί της επιβολής μέτρων που λειτουργούν ως «αντιβίωση» έναντι του ρώσικου φυσικού αερίου, η Ε.Ε. να φρόντιζε την λειτουργία της εσωτερικής της ενεργειακής αγοράς ούτως ώστε να γίνει αποτελεσματική και άρα ανθεκτική στις εξωτερικές πιέσεις;

Συνάντηση Lavrov – Maas

Σε συνάντηση που είχε χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergey Lavrov, με τον Γερμανό ομόλογο του, Heiko Maas, στην Μόσχα, δήλωσε ότι «η Ρωσία είναι πρόθυμη να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με την Ουκρανία για την διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας με προορισμό την Ευρώπη».

«Ωστόσο – όπως σημείωσε- δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι ο αγωγός Nord Stream ΙΙ είναι αναγκαίος και συνιστά ένα έργο απόλυτα τεκμηριωμένο από οικονομικής απόψεως για την Ευρώπη. Αρκεί να υπενθυμίσω ότι το μήκος του αγωγού αυτού είναι κατά δύο φορές πιο μικρό από τον αγωγό που καταλήγει αυτή την στιγμή στην Γερμανία μέσω Ουκρανίας, ενώ και η αξία της διέλευσης του φυσικού αερίου θα είναι κατά μιάμιση φορά μικρότερη από την σημερινή αξία της διέλευσης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το όφελος για τους Ευρωπαίους καταναλωτές είναι απολύτως προφανές».

Η ώρα των Βαλκανίων

Τα Βαλκάνια από την πλευρά τους σήμερα επιβεβαιώνουν την Ιστορία, καθώς έριδες μεταξύ των χωρών αναβιώνουν, γεγονός που καθιστά έως και αδύνατη, κατά περίπτωση, την υλοποίηση ενεργειακών υποδομών, με το ένα έργο, τον ένα αγωγό για παράδειγμα, να ανταγωνίζεται ή να θέλει να «εξουδετερώσει» τον άλλο.

Θα μπορούσαν άραγε τα Βαλκάνια να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις;

Η μόνη χώρα που έχει την δυνατότητα να το δοκιμάσει είναι η Ρουμανία, με την περαιτέρω ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Neptun, το οποίο εκμεταλλεύονται από κοινού η αμερικανική ExxonMobil και η ρουμάνικη OMV Petrom.

Ακολουθεί η Ελλάδα, ιδίως χάρη στις υποδομές LNG που προωθεί…. / IBNA