«Όλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για οριστική λύση» ζητάει η Πρίστινα.

«Όλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για οριστική λύση» ζητάει η Πρίστινα.

Η Πρίστινα προσπαθεί να επιβάλλει τους δικούς της ρυθμούς στην επίλυση του ζητήματος του Κοσσόβου εκμεταλλευόμενη την κωλυσιεργία της Ευρώπης και την σύγχυση του Βελιγραδίου ως αναφορά τους στόχους της σερβικής πολιτικής για το Κόσσοβο.

Η επιβολή των δασμών για τα σερβικά προϊόντα, η ίδρυση τακτικού στρατού και ο καθορισμός διαπραγματευτικής ομάδας με σαφή εντολή την ένταξη στον ΟΗΕ και την αναγνώριση από τη Σερβία μαρτυρούν την πρόθεση της Πρίστινα να πρωτοστατήσει και όχι να είναι ουραγός των εξελίξεων.

Η τακτική αυτή που πιθανότατα υπαγορεύεται από τις ΗΠΑ σκοπό έχει να αποδεσμεύσει την διαδικασία επίλυσης του ζητήματος από το ευρωπαϊκό πλαίσιο και να αναγκάσει τις Βρυξέλες αλλά και την Σερβία σε υποχωρήσεις προκαλώντας συνεχώς τετελεσμένα.

Η πρόταση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Ε.Ε Federica Mogherini, στις 12 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία προσφέρεται, σε αντάλλαγμα για την κατάργηση των δασμών, η αναγραφή του ονόματος «KOSOVO*» ( με αστερίσκο) αντί για UNMIK στην συμφωνία ελεύθερου εμπορίου CEFTA (Central European Free Trade Agreement), αποτελεί μία μικρή νίκη για την κυβέρνηση του Κοσσόβου.

Ο Ramush Haradinaj, ωστόσο, ερμηνεύει αυτήν την υποχώρηση της Ε.Ε. ως αδυναμία και εκτιμά ότι μπορεί να λάβει ακόμη περισσότερα. Αυτός είναι ο λόγος που απέρριψε, σήμερα, την πρόταση της Ε.Ε. θεωρώντας αναχρονιστικό τον τρόπο που προσεγγίζει η Ε.Ε. το θέμα. «Παρήλθε ο χρόνος που τέτοια ζητήματα μπορούσαν να λυθούν με εκβιασμούς» αναφέρει στην απαντητική επιστολή του προς την Mogherini ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου. Μία φράση που ξεχειλίζει από αυτοπεποίθηση και η οποία υποδηλώνει ότι ο Haradinaj έχει «γερές πλάτες» πέραν του Ατλαντικού.

Είναι γεγονός πλέον ότι η πολιτική ηγεσία του Κοσσόβου δεν αρκείται με ψίχουλα και ζητάει συνολική επίλυση που θα καταλήξει στην υπογραφή της δεσμευτικής συμφωνίας ομαλοποίησης των σχέσεων με την Σερβία.

Τα πάντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για οριστική λύση ζητάει ο Haradinaj επισημαίνοντας ότι η τακτική της προόδου βήμα-βήμα που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα δεν οδηγεί πουθενά. Η προσέγγιση αυτή έχει αμερικανικό άρωμα και εκφράζει την πρόθεση της Ουάσιγκτον για άμεση επίλυση του ζητήματος του Κοσσόβου ώστε να μην έχει αφορμές παρέμβασης η Ρωσία στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων.

Το ερώτημα είναι, κατά πόσο το Βελιγράδι είναι έτοιμο να μπει σε μία τέτοια διαδικασία με δεδομένο ότι η πολιτική ηγεσία της Σερβίας αδυνατεί να διαμορφώσει άποψη. Η Σερβία παρά τις σαφείς ενδείξεις ότι η Πρίστινα άλλαξε τακτική συνεχίζει να βολοδέρνεται μεταξύ του ιστορικού αφηγήματος ότι “το Κόσσοβο είναι η καρδιά της Σερβίας” και της αφηρημένης ιδέας του προέδρου Vucic για “οριοθέτηση Αλβανών και Σέρβων” την οποία ποτέ δεν εξέθεσε δημόσια ενώ είναι αμφίβολο και αν  ο ίδιος γνωρίζει τι συμπεριλαμβάνει./IBNA