Όλα κρίνονται στο EWG της Πέμπτης

Όλα κρίνονται στο EWG της Πέμπτης

Στο κρίσιμο Euro Working Group της ερχόμενης Πέμπτης αναμένεται να έχουν καταλήξει Κομισιόν και κυβέρνηση σε σχέση τόσο με το ζήτημα των συντάξεων όσο με το ύψος των θετικών αντίμετρων του 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πάντα φαίνεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης και δε θα χρειαστεί το Eurogroup της 19ης Νοέμβρη.

Εκτός από τη μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις υπό συζήτηση βρίσκονται και άλλα θετικά μετρά που επιθυμεί να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση «κατά προτεραιότητα».

Το ζήτημα αυτό αναμένεται να τεθεί στο Euro Working Group της Πέμπτης όπου θα ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, ιδανικά για την «κοινή θέση» θεσμών και ελληνικών αρχών. Στο, δε, Eurogroup της Δευτέρας, στο οποίο βασικό θέμα είναι εμβάθυνση της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα συζητηθεί «εάν κριθεί απαραίτητο», όπως σημείωνε πηγή της Ευρωπαικής Επιτροπής, δεδομένου ότι δυο μέρες μετά, στις 21 Νοεμβρίου, η Επιτροπή θα ανακοινώσει επίσημα τη γνώμη της για όλα τα προσχέδια των προϋπολογισμών των κρατών-μελών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Τα θετικά μέτρα

Αναφορικά με το δημοσιονομικό ύψος των θετικών μέτρων του 2019, πληροφορίες ανέφεραν ότι θα κινείται μεταξύ 700 εκατ. Και 1 δισ. ευρώ. Άλλωστε, η ίδια η Επιτροπή εκτιμά ότι εφόσον δεν εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων, αλλά, αντίθετα, το μέρος των προβλεπόμενων αντίμετρων, ισχύει η εκτίμησή της για την αύξηση του ΑΕΠ το 2019 από το 2% στο 2,3%. Την ίδια ώρα, αντίστοιχο με πέρυσι θα είναι το κοινωνικό μέρισμα του 2018, κάτι που σημαίνει ότι θα δοθεί σε ομάδες που έχουν περισσότερη ανάγκη ένα ποσό της τάξης των 700 εκατ. ευρώ.

Επομένως, μόλις Ελλάδα και Κομισιόν έρθουν σε συμφωνία για την υπέρβαση του δημοσιονομικού χώρου του 2019, τότε θα ακολουθήσουν ξεχωριστά νομοσχέδια, με τα οποία θα τεθούν σε τροχιά εφαρμογής μέτρα τα οποία έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας./IBNA