Χιλιάδες Τούρκοι ζητούν άσυλο και ζουν στην Ελλάδα

Χιλιάδες Τούρκοι ζητούν άσυλο και ζουν στην Ελλάδα

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και το άσυλο που δόθηκε στους 8 τούρκους αξιωματικούς που στην Τουρκία κατηγορούνται ως πραξικοπηματίες και Γκιουλενιστές, στην Ελλάδα δημιουργήθηκε μια νέα τουρκική κοινότητα!

Χιλιάδες Τούρκοι, οι περισσότεροι Γκιουλενιστές,  έρχονται με κάθε τρόπο στην Ελλάδα και ζητούν άσυλο και εγκαθίστανται στη χώρα.

27 μήνες έχουν περάσει μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και μέσα στο διάστημα αυτό 5.876 Τούρκοι πολίτες, οι περισσότεροι κατηγορούνται στην Τουρκία ως μέλη FETO ( τρομοκρατική οργάνωση Φετχουλάχ), αυξάνονται με γεωμετρική άνοδο. Μόνο τον περασμένο Οκτώβριο 706 Τούρκοι έχουν έρθει στην Ελλάδα κι έχουν ζητήσει άσυλο. Ενώ το διάστημα Ιανουαρίου- Οκτωβρίου συνολικά 3.807 Τούρκοι ζήτησαν άσυλο με τους περισσότερους να ζουν στην Αθήνα.

Οι αριθμοί δείχνουν πως κάθε μήνα αυξάνεται η ροή. Το 2013 είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα μόλις 17 άτομα. Το 2014, 41 ενώ το 2015, 42 Τούρκοι πολίτες είχαν ζητήσει άσυλο. Το 2016 κι ενώ είχε γίνει η απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Erdogan τα αιτήματα όλο το έτος δεν ξεπέρασαν τα 186 κι ενώ είχαν ήδη γίνει συλλήψεις χιλιάδων πολιτών στην Τουρκία, με την κατηγορία για ανάμειξη στο πραξικόπημα.

Το 2017 όμως ,είναι το κρίσιμο έτος καθώς η απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να μην εκδοθούν οι 8 τούρκοι αξιωματικοί που διέφυγαν στην Ελλάδα με στρατιωτικό ελικόπτερο, έστειλε μήνυμα στους Γκιουλενιστές να ζητήσουν άσυλο!

Από τη στιγμή που αξιωματικοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που κατηγορούνται στην Τουρκία για άμεση συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος και τους δόθηκε άσυλο , θεωρήθηκε σίγουρο πως θα δοθεί και σε όσους θα έρθουν. Έτσι τα αιτήματα των τούρκων πολιτών που ζήτησαν άσυλο το 2017 έφτασαν τα 1.826 και το 2018 φαίνεται πως θα κλείσει με τουλάχιστον 4.500 αιτήσεις.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι για πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, καθώς ο πληθυσμός της Τουρκίας φτάνει τα 80 εκατομμύρια καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί μήνυμα σε κάποιους πως δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα και υπάρχει μια σιγουριά σε όσους φτάνουν στην Ελλάδα πως θα πάρουν άσυλο. Το ζήτημα είναι αν ο αριθμός των Τούρκων που οι περισσότεροι κατηγορούνται ως μέλη FETO, φτάσει τις 10 ή και τις 20.000 . Ξαφνικά δημιουργήθηκε μια τουρκική κοινότητα και κανείς δεν γνωρίζει σε ποιο σημείο θα σταματήσει η αύξηση του αριθμού τους.

Από τον περασμένο Μάιο με απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης, οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί πήραν άσυλο και βρίσκονται υπό την αυστηρή προστασία του ελληνικού κράτους. Ο τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan έχει υποστηρίξει πως ο Αλέξης Τσίπρας του είχε υποσχεθεί την έκδοση των 8 στην Τουρκία κάτι που η ελληνική κυβέρνηση δεν το έχει παραδεχθεί καθώς δείχνει το δρόμο της ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει  πάντως στο παρελθόν πως «οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι».//ΙΒΝΑ