«Φωτιές» στα Βαλκάνια βάζει το LNG

«Φωτιές» στα Βαλκάνια βάζει το LNG

Ούτε έξι μήνες δεν έχουν συμπληρωθεί από την ημέρα της ανακοίνωσης της Ε.Ε. τον Δεκέμβρη του 2017 ότι προτίθεται να χρηματοδοτήσει με 101,4 εκατ. ευρώ την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Krk, στην Κροατία, με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια της Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης, αλλά και της παράλληλης ανακοίνωσης της ρωσικής Gazprom ότι σκοπεύει να χρηματοδοτήσει με 70 εκατ. ευρώ την κατασκευή μονάδας LNG στο Zvornik, στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Αυτό αποτελεί ένα μικρό παράδειγμα του σκληρού ανταγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον έλεγχο των ροών του φυσικού αερίου στα Βαλκάνια. Την στιγμή μάλιστα που σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται παράλληλα η προσπάθεια των ΗΠΑ εξαγωγής στην Ευρώπη των παραγόμενων ποσοτήτων shale gas σε μορφή LNG.

Ανύπαρκτη η διασυνοριακή διασύνδεση…

Η Ε.Ε. σε έγγραφα της υποστηρίζει την σκοπιμότητα της κατασκευής μονάδων LNG τόσο στην Ελλάδα, όσο στην Κροατία, στην Βουλγαρία και την Πολωνία. Επισημαίνει ωστόσο το πρόβλημα, ότι δηλαδή είναι ελλιπές επί της παρούσης το δίκτυο ενεργειακής διασύνδεσης των χωρών της ΝΑ Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ολοκλήρωση για παράδειγμα του διασυνδετήριου αγωγού IGB (Greece Bulgaria Interconnector).

Την φιλοδοξία όμως να αποτελέσουν την πύλη εισόδου μετά την Πολωνία και την Λιθουανία του αμερικανικού LNG στην ΝΑ Ευρώπη διεκδικούν η Ελλάδα, η Κροατία και η Βουλγαρία, με την Ουάσινγκτον να έχει εκφράσει ανοιχτά την «πλήρη και απόλυτη στήριξη» της τόσο για το έργο της πλωτής μονάδας επεξεργασίας και αποθήκευσης LNG στην Αλεξανδρούπολη (Floating Storage Regasification Unit – FSRU) όσο για τον τερματικό σταθμό στο νησί Krk, στην Κροατία. Η Σόφια από την πλευρά της προτίθεται να συνεργαστεί με το Κατάρ στην ανέγερση υποδομών είτε LNG, είτε CNG (Compressed Natural Gas), με την συμμετοχή των κρατικών φορέων των δύο πλευρών, για την εισαγωγή ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Κατάρ.

Οικολογική καταστροφή

Η μετατροπή όμως της νήσου Krk, στην Κροατία, σε τερματικό σταθμό LNG έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, κυρίως από την πλευρά των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για την μετατροπή του κόλπου του Kvarner σε νέα βιομηχανική ζώνη, με αποτέλεσμα την καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την διαγραφή της περιοχής από τον τουριστικό χάρτη, ενός νησιού των 19.000 κατοίκων, το οποίο το καλοκαίρι φθάνει να φιλοξενεί έως 190.000 τουρίστες, κυρίως από την Γερμανία.

Για την λειτουργία της μονάδας φυσικού αερίου είναι απαραίτητη η χρήση χλώριου, με αποτέλεσμα φορείς και κάτοικοι να διαμαρτύρονται ότι ο κόλπος του Kvarner θα μετατραπεί σε πισίνα… και να δηλώνουν ότι εάν η κυβέρνηση δεν επανεξετάσει το ζήτημα θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις…

Με θέα τον κόλπο του Kvarner

Περιμένοντας το shale gas…

Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα που μπορεί να θέσει κανείς είναι το κατά πόσο η Κροατία χρειάζεται τον εν λόγω σταθμό δεδομένου ότι το αμερικανικό LNG μπορεί να καθυστερήσει να έρθει.. έως τότε με τι θα «γεμίσει» η μονάδα;

Σε ανακοίνωση της η εταιρεία που διαχειρίζεται το έργο, η κρατική LNG Croatia, αναφέρει ότι προχωρά σε νέο διαγωνισμό με καταληκτική ημερομηνία την 8η Ιουνίου, αναφορικά με την ανέγερση της πλωτής μονάδας LNG (floating storage and regasification unit – FSRU). Και αυτό, όπως επισημαίνεται, διότι υποχρεώθηκε να προχωρήσει στην ματαίωση της προηγούμενης διαγωνιστικής διαδικασίας, καθώς χρειάστηκε να επαναξιολογηθεί το έργο. Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον στο μεταξύ στην πρώτη φάση του διαγωνισμού υπήρξε περιορισμένο…  …. / IBNA