Υπό πίεση η ρωσική οικονομία το 2019

Υπό πίεση η ρωσική οικονομία το 2019

Δυσκολίες αναμένεται να αντιμετωπίσει η ρωσική οικονομία το 2019 «τις οποίες θα προσδιορίσουν τόσο εξωγενείς όσο και ενδογενείς παράγοντες» σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Maxim Oreshkin, ο οποίος σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Россия24» επεσήμανε ότι η πιο επίπονη περίοδος για την οικονομία της χώρας θα είναι ειδικότερα το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Οι οικονομικοί δείκτες όπως διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, η αστάθεια στις αγορές πρώτων υλών, αλλά και ο περιορισμός της ζήτησης όσον αφορά στα ρωσικά εξαγώγιμα προϊόντα εξαιτίας γενικά των επιβραδυντικών ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αποτελούν, σύμφωνα με τον ίδιο, τις πιο βασικές αιτίες επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας.

Η αύξηση του ΦΠΑ στην Ρωσία, η οποία θα απομυζήσει ένα μέρος της κατανάλωσης, συγκαταλέγεται επίσης ανάμεσα σε αυτούς τους παράγοντες, ενώ, όπως υπογράμμισε ο Maxim Oreshkin, η πολιτική «συμμαζέματος» των πληθωριστικών κινδύνων που υιοθετεί η Κεντρική Τράπεζα της χώρας μελλοντικά θα θέσει περιορισμούς στην οικονομική δυναμική και στην πιστωτική πολιτική στις αρχές του 2019.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak, ανέφερε ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, οι οποίες υπέστησαν κατακόρυφη πτώση το τελευταίο διάστημα, αναμένεται να σταθεροποιηθούν κατά την διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2019 και τούτο διότι τόσο ο ΟΠΕΚ – Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC), όσο οι μεγάλες χώρες παραγωγοί πετρελαίου κατέληξαν σε συμφωνία προκειμένου να περιοριστεί η άτακτη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, μέσω της μείωσης της προσφοράς καθημερινά από τον Ιανουάριο.

Αποτέλεσμα της εν λόγω συμφωνίας, όπως έκανε γνωστό ο Alexander Novak, είναι η Ρωσία να εξασφαλίσει 120 δισ. δολάρια.

Η Ουκρανία ωστόσο, μέσω της αρμόδιας υπουργού για την προσέγγιση της Ουκρανίας με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, Ivanna Klympush-Tsintsadze, εισηγήθηκε την επιβολή νέου γύρου κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, καταδικάζοντας την πολιτική που ακολουθούν ορισμένα κράτη μέλη της Ε.Ε. τα οποία δεν στρέφονται ικανοποιητικά κατά της Μόσχας λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας και της προσπάθειας της Ρωσίας να ελέγξει την ροή των πλουτοπαραγωγικών πηγών./IBNA