Υπουργός Μεταφορών της Βουλγαρίας: Το 2025, το ταξίδι Σόφια-Σκοπία με τρένο θα διαρκεί μία ώρα

Υπουργός Μεταφορών της Βουλγαρίας: Το 2025, το ταξίδι Σόφια-Σκοπία με τρένο θα διαρκεί μία ώρα

Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων είναι το διάστημα μεταξύ 2025-2027, δήλωσε στις 7 Μαρτίου, ο Βούλγαρος Yπουργός Μεταφορών, Rossen Zhelyazkov.

O Zhelyazkov συζήτησε με δημοσιογράφους ενώ ήταν στα Σκόπια, όπου προεδρεύει της βουλγαρικής αντιπροσωπείας στην πρώτη συνάντηση της διακυβερνητικής επιτροπής για την οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν είναι η συνένωση των μεταφορών και ενεργειακών υποδομών και οι οικονομικές σχέσεις.

Δήλωσε ότι η Βουλγαρία σχεδιάζει να δαπανήσει, στη νέα προγραμματική περίοδο, 430 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής γραμμής Σόφια-Πέρνικ-Ραντομίρ-Γκιούσεβο στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Στο τμήμα της Βουλγαρίας, απομένουν να κατασκευαστούν δύο χιλιόμετρα, από το Γκιούσεβο έως την περιοχή Deva Bair της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Βόρεια Μακεδονία σχεδιάζει γραμμή αντίστοιχου μήκους για τη σύνδεσή της με τα σύνορα, δήλωσε ο Zhelyazkov.

Όταν ολοκληρωθεί η σιδηροδρομική σύνδεση Σόφιας-Σκοπίων, θα είναι μέρος του διευρωπαϊκού σιδηροδρομικού άξονα αριθ. 8, ο οποίος θα συνδέει τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Ο ίδιος προβλέπει ότι η σιδηροδρομική σύνδεση θα ολοκληρωθεί, κατά προσέγγιση, μεταξύ 2025-2027.

Ο Zhelyazkov δήλωσε ότι είχε συναντηθεί με τον Υπουργό Κοινωνίας της Πληροφορίας και Διοίκησης της Βόρειας Μακεδονίας, Damjan Mancevski, ο οποίος του δήλωσε ότι έχουν αναληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες από τους φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών κινητής τηλεφωνίας και τη ρυθμιστική αρχή με στόχο τη μείωση των τιμολογίων.

Τα τελευταία χρόνια, η Βουλγαρία εργάζεται από κοινού με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για τη μείωση των τελών περιαγωγής./ΙΒΝΑ