Τσαβούσογλου: “Ας ξυπνήσουν όσοι κάνουν όνειρα μηδενικού στρατού και μηδενικών εγγυήσεων στην Κύπρο… Δεν θα συμβεί ποτέ’

Τσαβούσογλου: “Ας ξυπνήσουν όσοι κάνουν όνειρα μηδενικού στρατού και μηδενικών εγγυήσεων στην Κύπρο… Δεν θα συμβεί ποτέ’

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu σε ομιλία του στο τουρκικό Κοινοβούλιο σχετικά με τον προυπολογισμό του 2019 για το υπουργείο του αναφέρθηκε σε πολλά θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Ο τουρκος υπουργός έκανε ιδαίτερη αναφορά στις εξελίξεις στην Κύπρο.

Ο Cavusoglu απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο ολικής απόσυρσης  των τουρκικών στρατευμάτων απο το νησί.  “Ένα απο τα εθνικά μας θέματα είναι η Κύπρος.  Κάναμε αληθινές προσπάθειες για μια δίκαιη και μόνιμη λύση στην Κύπρο. Όμως είδαμε στο Κραν Μοντανά πως η ελληνικυπριακή  πλευρά δεν το θέλει αυτό. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσουμε διαπραγμάτευση μόνο για να συνομιλούμε. Πριν θα καθορίσουμε τις παραμέτρους, το τι θα διαπραγματευτούμε ποιοι θα είναι οι όροι. Όμως σε όσους έχουν τα όνειρα του μηδενικού στρατού, μηδενικών εγγυήσεων ας ξυπνήσουν απο τα όνειρα αυτά. Κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ποτέ”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στις εξελίξεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και μίλησε για ισχυρή παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή και πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να πραγματοποιεί έρευνες. Ο ίδιος απέφυγε να αναφερθεί σχετικά με τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Eίναι ξεκάθαρη και η θέση μας για τις έρευνες υδρογονανθράκων γύρω απο την Κύπρο. Τώρα με τα πλοία μας , κάνουμε έρευνες σε οικόπεδα που μας κάλεσε να κάνουμε έρευνες η Τουρκική δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας που ενημερώσαμε τα Ηνωμένα Έθνη.

” Έχουμε πια κι εμείς ερευνητικά πλοία κάνουμε και γεωτρήσεις. Λαμβάνουμε μέτρα και με τους ήρωες στρατιωτικούς μας στην περιοχή και θα συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα”, δήλωσε.

Ο Cavusoglu αναφέρθηκε και στις σχέσεις Τουρκίας-E.E και υποστήριξε πως η Άγκυρα επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεων αλλά και την επικαιροποίηση της συμφωνίας τελωνειακή ένωσης η οποία θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών.

Σημαντικές δηλώσεις Cavusoglu για Αιγαίο και Γκιουλενιστές (FETO)

Σημαντικές δηλώσεις για τις διαφορές της Τουρκίας με την Ελλάδα στο Αιγαίο αλλά και τις συλλήψεις Γιουλενιστών μελών της οργάνωσης  FETO έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu.

Σε ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης για το αν έχει αλλάξει κάποιο καθεστώς στα νησιά του Αιγαίου δήλωσε πως “το καθεστώς των μικρών νησίδων, τα οποία άνοιξαν το δρόμο για διαφωνίες με την Ελλάδα, δεν καθορίζεται ακριβώς ούτε στη συνθήκη της Λωζάννης το 1923, ούτε στη συνθήκη των Παρισίων το 1947. Όμως  δεν υπήρξε καμία αλλαγή στο καθεστώς των νησιών και νησίδων μετά την κρίση των Ιμίων το 1996. Άρα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα υπάρχει πάντα μία ένταση. Αλλά δεν είναι σωστό να κατηγορείται το ΑΚΡ γι’ αυτό”.

“Για  να λυθούν αυτά τα ζητήματα ο  Ismail Cem (πρώην υπ. Εξ Τουρκίας) μετά την κρίση των Ιμίων είχε ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές. Αν προσπαθείτε τώρα να στριμώξετε  το ΑΚΡ, θα βλάψετε την Τουρκία γιατί αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα για την Τουρκία. Το Γενικό Επιτελείο μας και το υπουργείο Άμυνας συνεχίζουν τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Αυτό το θέμα είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα, επομένως θα συνεχίσουμε τις μεταξύ μας διαβουλεύσεις. Η Βουλή αν θέλει, να ενημερωθεί κεκλεισμένων των θυρών κι αυτό  θα το κάνουμε με χαρά”, δήλωσε.

Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση Cavusoglu για συλλήψεις μελών του FETO . O ίδιος ανέφερε πως ο Trump ανέφερε πως γίνονται εργασίες “για την έκδοση του αρχιτρομοκράτη ( σ.σ. εννοεί τον Gulen).  Ο Cavusoglu δήλωσε πως παράλληλα με αυτά, σε 15 πολιτείες των ΗΠΑ ξεκίνησαν έρευνες για την οργάνωση FETO. Οι Αμερικανοί μας είπαν πως άρχισαν να βλέπουν το σκοτεινό πρόσωπο του FETO και ήδη στο New Jersey άρχισαν να γίνονται συλλήψεις”./ΙΒΝΑ