Τσίπρας: Οι ιδρυτικές αξίες της Ε.Ε δεν αποτελούν κοινό τόπο για τους 28.

Τσίπρας: Οι ιδρυτικές αξίες της Ε.Ε δεν αποτελούν κοινό τόπο για τους 28.

Τις δυσκολίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες παρουσίασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με το πέρας της Συνόδου.

«Είχαμε μια δύσκολη Σύνοδο Κορυφής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να εξηγήσει ότι αυτό συνέβη «γιατί δεν ισχύει ότι μοιραζόμαστε όλοι τις ίδιες αρχές και αξίες. Αυτά που γνωρίζαμε ως ιδρυτικές αξίες της Ε.Ε. (αλληλεγγύη, ουμανισμός, σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο) δεν αποτελούν κοινό τόπο και για τους 28».

«Χθες υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν μια Ευρωπαϊκή λύση στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα και σε εκείνες που επιλέγουν να κινηθούν στη βάση της περιχαράκωσης και των μονομερών ενεργειών» σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή προσέγγιση στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, να αφορά τόσο τις σχέσεις με τρίτες χώρες, τη διαχείριση των συνόρων, όσο και την εσωτερική διάσταση – να βασίζεται στις αξίες της ΕΕ.

«Οι δυνάμεις που δεν θέλουν ευρωπαϊκές λύσεις έθεσαν συγκεκριμένα όρια στη συνεργασία μας σε επίπεδο 28. Συμφωνήσαμε οι υπόλοιποι – να προχωρήσουμε σε ένα πλέγμα συνεργασιών προκειμένου να εξασφαλίσουμε την διαχείριση των ροών με όρους που προστατεύουν τη Συμφωνία Schengen.

Συμφωνήθηκε ότι το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί στη βάση της ευθύνης και της αλληλεγγύης. Προκρίθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες της Αφρικής, με έμφαση στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης» ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Ελλάδα τόνισε επίσης τη σημασία της αποτελεσματικής συνεργασίας με την Τουρκία, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ/Τουρκίας. «Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα – την οποία έχει αναστείλει – και τη συμφωνία ΕΕ/Τουρκίας» κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Τέλος πέραν της συζήτησης για τη μετανάστευση, με την απόφαση που ελήφθη για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία το 2019, στην οποία πρωτοστάτησε η Ελλάδα, η ΕΕ ανακτά τον ρόλο της στα Βαλκάνια δίνοντας όραμα στην περιοχή, ενώ ενισχύεται και ο ρόλος της Ελλάδας.

Ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες ανακοίνωσε τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα πέντε νησιά που δέχονται το μεγαλύτερο όγκο από τις προσφυγικές ροές, καθώς προχωρά άμεσα η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με εντολή του Έλληνα Πρωθυπουργού./IBNA