Τσίπρας- Μητσσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την Συμφωνία των Πρεσπών

Τσίπρας- Μητσσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την Συμφωνία των Πρεσπών

Στο Ελληνικό κοινοβούλιο μεταφέρθηκε η πολιτική σύγκρουση με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε υψηλούς τόνους.   Αν και η συζήτηση αφορούσε την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων- το τελευταίο μέτρο πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού- οι εξελίξεις στο μέτωπο της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔ της Μακεδονίας έδωσαν τον τόνο.

Για “ανταλλαγή” κατηγορεί ο Μητσοτάκης την Κυβέρνηση

Ειδικότερα, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε την Ελληνική κυβέρνηση ότι “αντάλλαξε” την επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔ της Μακεδονίας με τις μειώσεις στις συντάξεις. “Έτσι όμως δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της χώρας, εξυπηρετούνται ξένα συμφέροντα”, είπε χαρακτηριστικά ενώ ανέφερε πως “οι δηλώσεις Ζάεφ για Μακεδόνες του Αιγαίου και για γλώσσα που πρέπει να διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία αποθράσυναν τον αλυτρωτισμό”.

Τσίπρας: Η πΓΔ της Μακεδονίας να τηρεί το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών

“Πολιτικό καιροσκοπισμό” και “ψάρεμα στα θολα νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου” καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία ο Αλέξης Τσίπρας.  Ταυτόχρονα  έστειλε μήνυμα και στον Zoran Zaev υποστηρίζοντας ότι η πΓΔ της Μακεδονίας οφείλει τόσο με τις συνταγματικές τροπολογίες της “όσο και με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της” να τηρεί το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επανέλαβε ακόμη την εκπεφρασμένη θέση της Αθήνας πως εάν αυτό δεν τηρηθεί, δεν θα προχωρήσει ούτε η Συμφωνία ούτε η ένταξη της πΓΔ της Μακεδονίας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.

“Περιμένουμε με πολλή μεγάλη προσοχή την ολοκλήρωση της συνταγματικής διαδικασίας, έχοντας δώσει σαφώς μηνύματα που απαιτούνται και εκεί που πρέπει να δοθούν και όχι στον δημόσιο διάλογο για εντυπωσιασμό”, επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Για “νεκρή συμφωνία” μιλάει ο υπουργός Άμυνας

Για “νεκρή συμφωνία” μίλησε ξανά ο υπουργός εθνικής άμυνας και πρόεδρος των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ. Ο Πάνος Καμμένος κάλεσε μάλιστα  τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δεσμευτεί ότι δε θα δεχθεί ως πρωθυπουργός ονομασία της πΓΔ της Μακεδονίας με τον όρο “Μακεδονία”, αλλά και ότι θα καταργήσει τη συμφωνία των Πρεσπών, εάν αυτή ψηφιστεί.

Κεντρικό θέμα στην πολιτική ατζέντα η Συμφωνία

Μετά και την ακύρωση του “μνημονιακού” μέτρου της περικοπής των συντάξεων, που για την Αθήνα αποτελούσε ένα μεγάλο στοίχημα, η Νέα Δημοκρατία θέτει ως κυρίαρχη ατζέντα το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών καλώντας τους  βουλευτές να την καταψηφίσουν ως “εθνικά επιζήμια”. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η καταψήφιση της Συμφωνίας να συνδεθεί με το αίτημα για πρόωρες εκλογές δημοψηφισματικού χαρακτήρα.

Για την κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση η τήρηση του γράμματος και του πνεύματος της Συμφωνίας αποτελεί μια απαρέγκλιτη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας με τα μηνύματα προς την πλευρά του Zaev να είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Υπό αυτό το πρίσμα η Ελληνική πλευρά εκτιμάει πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας θα υπάρξει./IBNA