Τσίπρας και Putin σχεδιάζουν την επόμενη μέρα των ελληνορωσικών σχέσεων.

Τσίπρας και Putin σχεδιάζουν την επόμενη μέρα των ελληνορωσικών σχέσεων.

Στη Μόσχα για επίσημη επίσκεψη εργασίας βρίσκεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όπου στις 7 Δεκεμβρίου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Putin και τον Πρωθυπουργό Dmitry Medvedev.

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα έρχεται σε μια περίοδο όπου η Ρωσία ενδυναμώνει την παρουσία της στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, έστω και λεκτικά, ενώ και οι Ελληνορωσικές σχέσεις πέρασαν μια ταραχώδη περίοδο μετά την απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει στην απέλαση δυο Ρώσων διπλωματών και να απαγορεύσει την είσοδο στην χώρα σε άλλους δυο τον Ιούλιο του 2018.

Οι προσδοκίες για την αναθέρμανση των σχέσεων των δυο χωρών με την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Μόσχα, δεν είναι μεγάλες, αλλά είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση τόνισε ανώτερος αξιωματούχος της Ρωσικής κυβέρνησης στο ΙΒΝΑ.

Η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας Ρωσίας που συνεδρίασε το διήμερο 5-6 Δεκεμβρίου δεν φάνηκε να εστιάζει σε ουσιαστικές συνεργασίες παρά μόνο σε ζητήματα χαμηλού ενδιαφέροντος, κάτι που θα μπορούσε όμως να διευρύνει την ενίσχυση των συνεργασιών.

Ο Αλέξης Τσίπρας με την επίσκεψη του στη Μόσχα φαίνεται να αναλαμβάνει προσωπικά την αναθέρμανση των σχέσεων των δυο χωρών και να καθορίσει μαζί με τον Ρώσο Πρόεδρο την ατζέντα της επόμενης περιόδου, επ’ ωφελεία και των δυο χωρών.

Η προσπάθεια που γίνεται και από τις δυο πλευρές είναι να βρεθεί κοινός τόπος συνεργασίας, ουσιαστικός και πολυεπίπεδος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο Αλέξης Τσίπρας στις 10:30 τοπική ώρα θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στον Κήπο Αλεξάνδρου, ενώ αμέσως μετά θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Dmitry Medvedev στην εξοχική του κατοικία στα περίχωρα της Μόσχας. Στις 13:00 τοπική ώρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα περάσει την πύλη του Κρεμλίνου όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Putin.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Iωάννης Μπράχος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες./IBNA

Διαβάστε επίσης Τσίπρας και Putin σχεδιάζουν την επόμενη μέρα των ελληνορωσικών σχέσεων.