Τσίπρας και Ιερώνυμος μπροστά στην επίλυση ιστορικών εκκρεμοτήτων

Τσίπρας και Ιερώνυμος μπροστά στην επίλυση ιστορικών εκκρεμοτήτων

Σύντομα η νομοθετική ρύθμιση

Ιστορική χαρακτηρίζουν στην Αθήνα την συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, καθώς όπως τόνισε στο briefing των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος “θέτει το πλαίσιο διευθέτησης ιστορικών εκκρεμοτήτων”. Μια συμφωνία που ήταν αποτέλεσμα αθόρυβης και ουσιαστικής δουλειάς εδώ και μήνες και από τις δυο πλευρές, ενώ μεγάλο ρόλο έπαιξε η “εξαιρετική” όπως την χαρακτηρίζουν στο Μαξίμου, συνεργασία και συνεννόηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχιεπίσκοπο.

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού που θέτει σε νέες βάσεις τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας- Κράτους καθώς για πρώτη φορά από την σύσταση του Ελληνικού Κράτους επιχειρείται να επιλυθεί το ζήτημα της Εκκλησιαστικής περιουσίας. Για πρώτη φορά μάλιστα προβλέπεται η δυνατότητα της Ελληνικής πολιτείας να καταγράφει έσοδα από την αξιοποίηση αυτής της περιουσίας, κατά το ήμισυ με την Εκκλησία η οποία αίρει τις διεκδικήσεις της για αμφισβητούμενες περιουσίες έναντι του κράτους.

Δέκα χιλιάδες θέσεις για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους ανοίγει η συμφωνία

Ωστόσο πέραν από τον θεσμικό εκσυγχρονισμό που επιφέρει η πρόταση της κυβέρνησης για την συνταγματική κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας το κράτος οφελείται  διότι από την στιγμή που οι ιερείς παύουν να καταμετρώνται στο δυναμικό του δημοσίου, “ανοίγουν” δέκα χιλιάδες θέσεις για προσλήψεις στον δημόσιο τομέα για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αυτό θα μπορεί σταδιακά να υλοποιηθεί από το 2020 και έπειτα καθώς για το 2019 δεν υπάρχει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος. Άλλωστε η συμφωνία που είχε καταλήξει η κυβέρνηση με τους θεσμούς για την επαναφορά του μέτρου 1 προς 1 (για κάθε 1 αποχώρηση στο δημόσιο να γίνεται 1 πρόσληψη) επιτρέπει την κάλυψη θέσεων στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και όπου αλλού κριθεί αναγκαίο.

Σε αυτό το πλαίσιο, από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζουν ότι ναι μεν το κράτος αναλαμβάνει την επιδότηση της εκκλησίας για την κάλυψη των μισθολογικών της αναγκών όμως εκτιμάται ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας θα έχει εξισορροπήσει αυτό το κόστος έως το 2030.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, παράλληλα με τον συνεχή και ουσιαστικό διάλογο μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου, τεχνικές ομάδες και από τις δυο πλευρές συνεργάζονται εντατικά το τελευταίο διάστημα προκειμένου να οριστικοποιηθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση. Μετά την έγκριση από την Ιεραρχία και το υπουργικό συμβούλιο, θα πάρει τον δρόμο για την Βουλή./ΙΒΝΑ