Τρίμηνο “φωτιά” για την ανακεφαλαιοποίηση

Τρίμηνο “φωτιά” για την ανακεφαλαιοποίηση

Στις αρχές Μαΐου αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα των τεστς αντοχής των ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Οι τράπεζες καλούνται μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου να οριστικοποιήσουν τις εκτιμήσεις τους, ενώ έως τις 28 Φεβρουαρίου, θα πρέπει να υποβάλουν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) το σύνολο των στοιχείων για το βασικό και το δυσμενές σενάριο της άσκησης. Ο SSM θα αξιολογήσει τα στοιχεία και θα προχωρήσει σε παρατηρήσεις. Βάσει αυτών, οι τράπεζες θα υποβάλουν, εκ νέου, τα στοιχεία ως τις 19 Μαρτίου.

Κατόπιν, θα ακολουθήσει αξιολόγηση από την ΕΚΤ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο επόπτης θα οριστικοποιηθούν οι τελευταίες “πινελιές” και με βάση αυτές οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν τα οριστικά στοιχεία στις 2 Απριλίου. Την Παρασκευή 4 Μαΐου θα συνεδριάσει το Εποπτικό Συμβούλιο του SSM, το οποίο θα εξετάσει τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης και θα συμφωνήσει στα ευρήματά της.

Έλευση Nouy και συναντήσεις Στουρνάρα

Οι εξελίξεις γύρω από τα ζητήματα αυτά αναμένεται να αποτελέσουν το αντικείμενο της συνάντησης του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα με τις διοικήσεις των τραπεζών εν όψει και της επικείμενης έλευσης της επικεφαλής του SSM Danièle Nouy στην Αθήνα περί τα τέλη του μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος θα έχει συνάντηση με τους τραπεζίτες στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών ώστε να “μετρηθούν” τα δεδομένα και οι παράμετροι των τεστ αντοχής.

Τα όσα προγραμματίζουν να υλοποιήσουν οι τράπεζες τους επόμενους μήνες στην κατεύθυνση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω των ρυθμίσεων, των πωλήσεων και της διεξαγωγής ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ Danièle Nouy τόσο με τους τραπεζίτες όσο και με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, στις 27-28 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, ενώ ακολούθως θα μεταβεί στους Δελφούς, στο πλαίσιο του ετήσιου φόρουμ για την οικονομία./IBNA