«Τρέχουν» έργα 179 εκατ. σε Βόρειο και Νότιο Αιγαίο

«Τρέχουν» έργα 179 εκατ. σε Βόρειο και Νότιο Αιγαίο

Κύριος στόχος αποτελεί για την κυβέρνηση η ενίσχυση των νησιών του Αιγαίου λόγω των ειδικών συνθηκών που προκύπτουν, κάτι το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί και κατά τη διάρκεια του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Βορείου Αιγαίου, το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα και αύριο στη Λέσβο, με την παρουσία και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερα από 100 έργα υλοποιούνται στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο μέσα από τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα, ύψους 102 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 69 έργα συνολικού προϋπολογισμού 77 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται από άλλα προγράμματα του υπουργείου Οικονομίας.

Στο Βόρειο Αιγαίο χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους (Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα) 44 έργα συνολικού προϋπολογισμού 44 εκατ. ευρώ, ενώ 22 έργα συνολικού ύψους 22 εκατ ευρώ εντάσσονται σε άλλα προγράμματα.

Αναβάθμιση σχολείων στη Μυτιλήνη

Για παράδειγμα θεωρείται σημαντική η αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος της Ακαδημίας Μυτιλήνης Δήμου Λέσβου, προϋπολογισμού 2,259 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για αναβάθμιση των κτηρίων του σχολικού συγκροτήματος της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μυτιλήνης , που αποτελείται από δύο κτήρια, εκ των οποίων το ένα λειτουργεί ως το 5ο Λύκειο Μυτιλήνης και το άλλο ως το 3ο Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο και Ειδικό Σχολείο.

Το έργο αφορά αντικατάσταση κουφωμάτων, μόνωση δώματος, καθαίρεση επιχρισμάτων, βάψιμο, συντήρηση μαρμάρων, αντικατάσταση πατωμάτων, εξωτερική θερμομόνωση, σύστημα θέρμανσης, ύδρευσης – αποχέτευσης, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις κ.λπ.

Παραλιακό μέτωπο στον Άη Στράτη

Στα έργα του Βορείου Αιγαίου εντάσσονται και οι πράσινες παρεμβάσεις λειτουργικής αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου του οικισμού Αγίου Ευστρατίου, ύψους 350.000 ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει τις ακόλουθες παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο του οικισμού:

α. Διαμορφώσεις και επιστρώσεις, εξασφάλιση προσβασιμότητας σε ΑμεΑ.

β. Αποκατάσταση χώρων αναψυχής και άθλησης (παιδική χαρά, ανοικτό γήπεδο μπάσκετ, χώρος beach volley).

γ. Δημιουργία χώρων πρασίνου.

δ. Φωτισμός και εξοπλισμός για πυρόσβεση, συλλογή απορριμμάτων και εξυπηρέτηση υγειονομικών αναγκών επισκεπτών

Λιμενικές υποδομές στην Ικαρία

Μεγάλης σημασίας είναι και τα συμπληρωματικά έργα για τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών Λιμένα Αγίου Κηρύκου Ικαρίας, ύψους 1,68 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για εκτέλεση επιπλέον έργων στον λιμένα Αγ. Κηρύκου, συμπληρωματικών των ήδη κατασκευασθέντων κατά τα προηγούμενα χρόνια. Αποτελούνται από τέσσερα υποέργα:

  1. Κατασκευή κτηρίου επιβατών, Λιμεναρχείου και Λιμενικού Ταμείου, εμβαδού 400 τ.μ. (800.000 ευρώ).
  2. Αποκατάσταση φθορών στα κρηπιδώματα, προσκρουστήρες, ασφαλτόστρωση χώρου επιβίβασης, περίφραξη. (230.000 ευρώ).
  3. Εκβάθυνση λιμενολεκάνης για διάμετρο 300 μ. και βάθος 2 μ. (300.000 ευρώ).
  4. Αντιστήριξη μόλου (σκυρόδεμα στις δημιουργημένες σπηλαιώσεις και τοποθέτηση τεχνητών ογκολίθων) (350.000 ευρώ)./ΙΒΝΑ