Το χαμηλό 8,5 ετών για τα έντοκα γραμμάτια δείχνει την επόμενη έξοδο

Το χαμηλό 8,5 ετών για τα έντοκα γραμμάτια δείχνει την επόμενη έξοδο

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 8,5 ετών υποχώρησε το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας κατά την χθεσινή δημοπρασία που διενεργήθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ακολουθώντας την γενικότερη πτωτική τάση των αποδόσεων των κρατικών αξιογράφων, η οποία διευκολύνει μια νέα επιτυχή έξοδο στις αγορές στο προσεχές διάστημα. Το συγκεκριμένο επιτόκιο των εντόκων υποχώρησε κατά 0,37 μονάδα, καθώς από το 1,07% όπου είχε βρεθεί στην δημοπρασία της 4ης Απριλίου διαμορφώθηκε στο 0,70%.  Η απόδοση του εξάμηνου κρατικού τίτλου είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί σε δημοπρασία κατά την διάρκεια της μνημονιακής περιόδου, καθώς η αμέσως χαμηλότερη είχε προκύψει στην δημοπρασία της 13ης Οκτωβρίου 2009 (με ημερομηνία έκδοσης τότε στις 16 Οκτωβρίου 2009) και ήταν 0,59%.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως πρόκειται για το δεύτερο χαμηλότερο ιστορικό επίπεδο, τουλάχιστον από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, και συγκεκριμένα από το 17,50% της έκδοσης δηλαδή της 31ης Ιουλίου 1985. Στην δευτερογενή αγορά των ομολόγων το ελληνικό 10ετές παρουσίασε έντονες διακυμάνσεις, μεταξύ 3,833% και 3,933%, ως συνέπεια των ελαφρώς ανοδικών τάσεων στην ευρωζώνη, παραμένοντας πάντως κάτω του 4%. Όπως και το 7ετές άλλωστε όχι απλώς βρίσκεται σταθερά πλέον κάτω του 4% αλλά πλησιάζει κατά τις τελευταίες ημέρες με τα επίπεδα κάτω του 3,50%.. Λόγω των παραπάνω γεγονότων, τίθενται επί τάπητος εναλλακτικές προτάσεις για την διάρκεια και τα επιτόκια της επόμενης εξόδου στις αγορές, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για το αν θα πρόκειται για τίτλους διάρκειας μικρότερης της 10ετίας (6ετές ομόλογο ή μεγαλύτερης (12 ή ακόμη και 15 ετών).

Η σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων ήταν ύψους 875 εκατομμυρίων ευρώ, και σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΔΔΗΧ, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,70%. Υποβλήθηκαν από τους ενδιαφερόμενους θεσμικούς επενδυτές συνολικές προσφορές ύψους 2,485 δισεκατομμυρίων ευρώ οι οποίες και υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,84 φορές. Πρόκειται για μια σαφώς βελτιωμένη εικόνα σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη δημοπρασία της 4ης Απριλίου, όταν τότε, με το ίδιο ζητούμενο ποσό (875 εκατ. ευρώ), είχαν προσφερθεί 2,352 δισ. ευρώ, με το ποσοστό υπερκάλυψης στο 2,69%…./ IBNA