Το τέλος της αντιπολίτευσης της Δημοκρατίας Σέρπσκα

Το τέλος της αντιπολίτευσης της Δημοκρατίας Σέρπσκα

Ο μεγαλύτερος συνασπισμός της αντιπολίτευσης στη Δημοκρατία Σρπσκα (RS), που ονομάζεται Συμμαχία για τη Νίκη, υπέστη εκλογική πανωλεθρία με συνέπεια, ένα μήνα μετά τις εκλογές, να καταρρεύσει. Το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS), το Κόμμα Δημοκρατικής Προόδου (PDP) και το Λαϊκό Δημοκρατικό Κίνημα (NDP), που συνέθεταν τον αντιπολιτευόμενο συνασπισμό, νικήθηκαν στις εκλογές από τον κυβερνώντα συνασπισμό, με επικεφαλή τη Συμμαχία Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD).

Ακόμη και στη «νύχτα των εκλογών», όταν όλα τα κόμματα περίμεναν τα πρώτα αποτελέσματα, ήταν προφανές ότι κάτι δεν πήγαινε καλά μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού. Ορισμένες δηλώσεις των ηγετών του συνασπισμού δημιούργησαν την εικόνα ότι δεν έχουν τις ενιαίες απόψεις για το μέλλον της συνεργασίας τους.

Ήταν όμως αμέσως μετά τις εκλογές, όταν η νίκη του SNSD ήταν προφανής, που ξεκίνησαν τα πραγματικά προβλήματα της SDS. Τα συμβαλλόμενα μέρη σε διάφορες πόλεις αποφάσισαν να πάνε κόντρα στη γραμμή της ηγεσίας της συμμαχίας, ξεκινώντας διαπραγματεύσεις με το SNSD για μελλοντική συνεργασία. Ο μεγαλύτερος εφιάλτης του προέδρου της SDS, Vukota Govedarica, έγινε πραγματικότητα όταν δύο εξέχοντα μέλη, ο Obren Pertović στο Doboj και ο Milovan Bjelica στο Ανατολικό Σεράγεβο, ανακοίνωσαν ότι θα υποστηρίξουν το SNSD στο κρατικό κοινοβούλιο, προκειμένου όπως δήλωσαν «να διαφυλάξουμε το μέλλον της Δημοκρατίας Σέρπσκα και των Σέρβων ως συστατικού έθνους στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη». Μετά τη συνάντηση του Petrović – ο οποίος είναι δήμαρχος της πόλης Doboj – με τον ηγέτη του SNSD και εκλεγέντα Σέρβο μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, Milorad Dodik, ο πρόεδρος της SDS, Govedarica, αποφάσισε να τον διαγράψει από το κόμμα. Ωστόσο, ο Govedarica δεν έπραξε το ίδιο με τον Bjelica. Πολλοί πιστεύουν ότι ο λόγος γι αυτή τη διαφορετική μεταχείρηση είναι ότι ο Bjelica είναι πολιτικά ισχυρότερος μέσα στο SDS από τον Govedarica και ότι η πιθανή διαγραφή του πρώτου αποτελεί “κόκκινη γραμμή”.

Από την άλλη, ο ηγέτης του NDP, Dragan Čavić, αποφάσισε να περιμένει τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών και στη συνέχεια κάλεσε τη συνεδρίαση του κεντρικού συμβουλίου του κόμματος. Ο Čavić αντιπροσώπευσε τη μεγαλύτερη αντιπολίτευση στην Εθνοσυνέλευση της RS, επικρίνοντας την κυβέρνηση με ισχυρά επιχειρήματα και φέρνοντας στο προσκύνιο σθεναρά τα πιο “σκληρά” ζητήματα που προσπάθησε να περάσει ο κυβερνών συνασπισμός. Προς μεγάλη έκπληξη της πλειοψηφίας των πολιτών της RS, ο Čavić ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι άρχισε ήδη διαπραγματεύσεις με το SNSD και συναντήθηκε αρκετές φορές με τον Dodik.

“Έχουμε έρθει σε επαφή με τον Dodik και προσκληθήκαμε να συζητήσουμε για τη διαμόρφωση της κυβέρνησης. Θα λάβουμε μέρος σε αυτές τις συνομιλίες”, δήλωσε ο Čavić στη συνέντευξη Τύπου.

Εξήγησε ότι συναντήθηκε με τον Dodik το περασμένο Σάββατο, όταν του προσφέρθηκε η θέση του Διευθυντή της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας RS – Elektroprivreda RS.

“Το NDP έχει τρεις βασικές προϋποθέσεις στις διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση της κυβέρνησης και αυτές είναι: η οικονομία, το κράτος δικαίου και η κοινωνική δικαιοσύνη”, δήλωσε ο Τσάβιτς.

Αυτή η απόφαση σφράγισε το τέλος της Συμμαχίας για τη Νίκη που και επισήμως πλέον σταμάτησε να υφίσταται. Ο αρχηγός του PDP, Branislav Borenović, δήλωσε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει το έργο της αντιπολίτευσης σε όλα τα επίπεδα και δεν θα διαπραγματευτεί με τον κυβερνών συνασπισμό.

Η διάλυση του συνασπισμού της αντιπολίτευσης και τα γεγονότα τον τελευταίο μήνα μπορεί να είναι έκπληξη για εκείνους που υποτίμησαν τη δύναμη του SNSD και τα δώδεκα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, όντας το ισχυρότερο κόμμα στη Δημοκρατία Σρπσκα. Εκείνοι που ακολούθησαν τα γεγονότα επεσήμαναν με μεγαλύτερη προσοχή ότι ο Dodik τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να καταστρέψει την αντιπολίτευση και τον ισχυρότερο σύνδεσμό της, SDS, από το εσωτερικό. Η επιβεβαίωση αυτών των ισχυρισμών ήρθε από τον δήμαρχο της Μπάνια Λούκα και έναν από τους ανώτερους αξιωματούχους του SNSD, Igor Radojičić. Σε ένα ποστάρισμά του στο Twitter είπε ότι “όσοι μέχρι τώρα εισέρχονταν στο Προεδρικό Μέγαρο στη Μπάνια Λούκα από τις πλευρικές πόρτες, θα εισέρχονται τώρα από στην κεντρική είσοδο”.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, το ερώτημα είναι: υπήρξε στην πραγματικότητα ποτέ αντιπολίτευση στην RS;/IBNA