Το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας αποκάλυψε ο Υπουργός Ενέργειας

Το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας αποκάλυψε ο Υπουργός Ενέργειας

Λεπτομέρειες για το σχέδιο των πυρηνικών εργοστασίων της Τουρκίας έδωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Fatih Donmez. Στη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTVανέφερε πως η Τουρκία έχει ως στόχο να χτίσει 3 πυρηνικούς σταθμούς. ᾽᾽Στόχος μας το Αkkuyu να έχει λειτουργήσει το 2023. Στη Σινώπη έχουμε τη συνεργασία μας με τους Ιάπωνες. Και με τους Κινέζους έχουμε ένα σχέδιο στη Θράκη. H  διαδικασία ανάπτυξης του πυρηνικού μας προγράμματος συνεχίζεται και όσο υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες θα προχωράμε” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το Akkuyu θα είναι το πρώτο πυρηνικό εργόστασιο της Τουρκίας το οποίο κατασκευάζεται από την ρωσική Rosatom μια επένδυση που ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Toδεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο θα κατασκευαστεί στη βόρεια Τουρκία και θα είναι συνεργασία Ιαπωνικής και Γαλλικής κοινοπραξίας.

O  υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην νοτιονατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.

᾽᾽Δεν έχουμε βλέψεις στις πηγές κανενός. Δεν θέλουμε να παρεμβαίνει κανείς στις δικές μας εργασίες, στις εργασίες μας στις δικές μας περιοχές.Για τις δηλώσεις του κυρίου Τσίπρα να πω πως δεν θέλουμε τετελεσμένα και δεν επιθυμούμε ένταση. Εμείς θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας ( ερευνες) στη δική μας περιοχή. Στην ελληνοκυπριακή πλευρά υπάρχει μια αμφιλεγόμενη κατάσταση. Εμείς θα υποστηρίξουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Tουρκοκυπρίων. Δεν έχουμε βλέψεις στους πόρους κανενός όμως μην επέμβουν σε εμάς./IIΒΝΑ