Το πρωί της Πέμπτης θα συναντηθούν Zaev Τσίπρας στη Σόφια

Το πρωί της Πέμπτης θα συναντηθούν Zaev Τσίπρας στη Σόφια

Για το πρωί της Πέμπτης 17 Μαΐου οριστικοποήθηκε η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Πρωθυπουργού της πΓΔ της Μακεδονίας Zoran Zaev. Σύμφωνα με πληροφορίες του IBNA η συνάντηση κλείστηκε για τις 10:30 στο NDK όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ Δυτικών Βαλκανίων.

Την συνάντηση των δυο Πρωθυπουργών προανήγγειλε το περασμένο Σάββατο 12 Μαΐου ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ Matthew Nimetz, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων μετά το πέρας της συνάντησης του με τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας Νίκο Κοτζιά και πΓΔ της Μακεδονίας Nikola Dimitrov στο Σούνιο.

Η συνάντηση Zaev Τσίπρα, όπως σημείωσε σε δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός της πΓΔ της Μακεδονίας, δεν ήταν προγραμματισμένη, ούτε η πολυαναμενόμενη που θα σηματοδοτούσε την λύση των εκκρεμών διαφορών των δυο χωρών. Κάτι που είχε αναφέρει ο ίδιος σε παλαιότερες δηλώσεις του.

Το ραντεβού της Σόφιας προέκυψε από την θετική έκβαση των συνομιλιών μεταξύ Κοτζιά-Dimitrov στο Σούνιο και καθώς οι τελικές αποφάσεις πρέπει να συζητηθούν από τους ηγέτες των δυο χωρών, έκλεισε η συνάντηση στην Βουλγαρική πρωτεύουσα.

Κρατώντας στόματα και χαρτιά ερμητικά κλειστά, τα δυο Υπουργεία εργάζονται πυρετωδώς για τις λεπτομέρειες της ολοκλήρωσης εκείνων των πτυχών της λύσης του ονοματολογικού, που παραμένουν σ εκκρεμότητα, αναμένοντας και την συγκατάθεση των δυο Πρωθυπουργών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του IBNA, έχει βρεθεί η διαδικασία του κλεισίματος των μεγάλων διαφορών. Αυτό που απομένει τώρα είναι και η πολιτική συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών, κάτι που μπορούν να επωμισθούν μόνο οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και πΓΔ της Μακεδονίας./IBNA