Το μποϊκοτάζ των θεσμών οδηγεί σε εμφύλιο πόλεμο, δηλώνει ο Canak

Το μποϊκοτάζ των θεσμών οδηγεί σε εμφύλιο πόλεμο, δηλώνει ο Canak

Η Ένωση των Σοσιαλδημοκρατών της Βοϊβοντίνας (LSV) δεν υποστηρίζει το μποϊκοτάζ στις εργασίες του κοινοβουλίου, θεωρώντας ότι μια τέτοια κίνηση είναι «εντελώς λανθασμένη», δήλωσε ο αρχηγός του εν λόγω κόμματος, Nenad Canak. «Αν καταστρέψετε ό, τι έχει απομείνει από τα θεσμικά όργανα, θα αντιμετωπίσετε το γεγονός ότι η μόνη επιλογή που απομένει είναι οι διαμαρτυρίες στους δρόμους, η οποία θα οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο», δήλωσε ο Canak στη συνέντευξη του στην εφημερίδα Politika.

«Οι νομοθετικοί θεσμοί και οι εκλογές εφευρέθηκαν για να αποφεύγεται η αλλαγή της κυβέρνησης με διαμαρτυρίες στους δρόμους», ανέφερε ο αρχηγός του LSV.

Το LSV επίσης αποφεύγει να συμμετέχει στις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης. «Δεν θα διεξαχθούν διαμαρτυρίες πριν από τη διασφάλιση της επιτυχίας των εκλογών», δήλωσε ο Canak, υποστηρίζοντας ότι μόνο οι διαδηλώσεις που αντιπροσωπεύουν την «υπεράσπιση των εκλογικών αποτελεσμάτων» αποφέρουν καρπούς.

«Αυτό συνέβη την περίοδο 1996/97 και το 2000», συνέχισε, παραπέμποντας σε διαμαρτυρίες της εποχής του Slobodan Milosevic. «Όλες οι άλλες διαδηλώσεις δεν έχουν επιφέρει αλλαγές. Οι αλλαγές χωρίς εκλογές αντιπροσωπεύουν μια επανάσταση, η οποία είναι θεμιτή … αλλά δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι πρόθυμοι να την κάνουν τώρα».

Ο Canak υπογράμμισε ότι οι τρέχουσες διαμαρτυρίες είναι προς το συμφέρον της Ρωσικής Ομοσπονδίας «με τη βοήθεια της ριζοσπαστικής πτέρυγας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Επεσήμανε ότι το LSV υποστήριξε τα αιτήματα των πολιτών της Βοϊβοντίνας σχετικά με την αποκέντρωση, τις καλύτερες εκλογικές συνθήκες και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Ωστόσο, ο Canak πρόσθεσε ότι τα δεξιά κινήματα, όπως το Dveri, έχουν διεισδύσει στις διαμαρτυρίες στην επαρχία με κύριο μήνυμα το εξής: «Έχετε προδώσει το Κοσσυφοπέδιο». Δήλωσε επίσης ότι οι εκπρόσωποι του πληθυσμού ΛΟΑΤ έχουν «εκδιωχθεί» από τις διαμαρτυρίες.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι οι διαμαρτυρίες είναι μια καθαρή πρωτοβουλία των πολιτών, ο Canak δήλωσε ότι ο Dragan Djilas και ο Vuk Jeremic, εκπρόσωποι της Συμμαχίας για τη Σερβία (SZS), επισκέφθηκαν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ στις Βρυξέλλες και μίλησαν εκ μέρους των διαδηλωτών. «Αλλά δεν μπορούν να δηλώσουν ότι μπορούν να οδηγήσουν τη Σερβία στην ΕΕ με το Dveri»./IBNA