Το κρίσιμο 20ήμερο της διαπραγμάτευσης

Το κρίσιμο 20ήμερο της διαπραγμάτευσης

Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης των μνημονίων εισέρχεται η κυβέρνηση στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Το πρώτο βήμα θα γίνει με την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία αριθμεί 88 προαπαιτούμενα. Βάσει του χρονοδιαγράμματος, στις 14 Μαΐου καταφθάνουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, ενώ οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο υπουργών αναμένεται να ξεκινήσουν στις 16 Μαΐου. Στόχος είναι να υπάρξει τεχνική συμφωνία μέχρι τις 23 του ίδιου μήνα, την οποία θα επικυρώσει το Eurogroup της 24ης Μάη. Από εκεί και πέρα, το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να δοθεί από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά την 21η Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί όπως η κυβέρνηση έχει καταλήξει με τους Θεσμούς στο ότι υπάρχουν προαπαιτούμενα, τα οποία, εξαιτίας τεχνικών θεμάτων, δεν μπορούν να ολοκληρωθούν πριν τις 20 Αυγούστου. Την ίδια ώρα οι δανειστές  είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, της συμφωνίας για το χρέος και ως εκ τούτου την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου, αλλά και της μεταμνημονιακής περιόδου.

Για τις επόμενες 20 ημέρες, τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να «τρέξουν» τις εκκρεμείς προαπαιτούμενες δράσεις προκειμένου οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών στην κάθοδο τους στην Αθήνα να διαπιστώσουν πρόοδο στην πορεία υλοποίησης.

Από εκεί και πέρα, ζητήματα προς συμφωνία θα παραμείνουν τόσο ο τρόπος τής επιπλέον ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους όσο και το πώς θα πορευτεί η χώρα μεταμνημονιακά.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα

Αρχίζοντας από το δεύτερο, οι θεσμοί φέρεται να έχουν θετική άποψη, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, για το ολιστικό πρόγραμμα αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης, ωστόσο θα πρέπει να γίνουν κάποιες διορθώσεις εντός του, προκειμένου να υπάρξει και η τελική συμφωνία στο ζήτημα αυτό. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει αυξήσεις μισθών, νέα αναπτυξιακή τράπεζα και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επίσης, περιλαμβάνει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν προχωρήσει εδώ και χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του Κτηματολογίου και της επιτάχυνσης των δικαστικών διαδικασιών, αλλά και μεταρρυθμίσεις για μείωση του διοικητικού κόστους και την ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη…. / IBNA