Το κρίσιμο τρίμηνο του 2019 για την Αθήνα

Το κρίσιμο τρίμηνο του 2019 για την Αθήνα

Προ των πυλών του 2019 η Αθήνα σχεδιάζει με προσοχή τα επόμενα βήματα της καθώς οι πρώτοι μήνες του νέου έτους αναμένονται κρίσιμοι σε όλα τα πεδία. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού το πρωτογενές αποτέλεσμα του ενδεκάμηνου του 2018  διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 7.626 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 4.071 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, όπως αποκαλύπτει η επίσημη έκθεση του υπουργείου εργασίας, το 2018 δημιουργήθηκαν 83.508 νέες θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 4,58%.

Επιπλέον,  προκαταβάλλεται τουλάχιστον μια σημαντική έκδοση 5ετών ή 10ετών ομολόγων τους επόμενους μήνες, κάτι που θα σηματοδοτήσει και την επιστροφή της Ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές (Όπως αναφέρει η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους). Ωστόσο οι αναταράξεις στην Ευρωπαϊκή οικονομία και η αβεβαιότητα εν όψει των πολιτικών εξελίξεων λόγω εκλογών εντός του 2019 υποχρεώνουν τα οικονομικά επιτελεία να συγκρατούν τον πήχη χαμηλά.

Τα βλέμματα στο κοινοβούλιο

Το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους προβλέπεται ιδιαιτέρως “καυτό” για την Αθήνα. Από τη μια η αύξηση του κατώτατου μισθού έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία και ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Από την άλλη η Συμφωνία των Πρεσπών και οι πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να πυροδοτήσει. Με την κύρωση από την πΓΔ της Μακεδονίας να αναμένεται στα μέσα του Ιανουαρίου, το ενδιαφέρον στρέφεται στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Με τη Νέα Δημοκρατία να τάσσεται κατά της κύρωσης της Συμφωνίας καλώντας τους βουλευτές να την καταψηφίσουν, η κυβέρνηση εκτιμά πως η πλειοψηφία θα διασφαλιστεί.

Σε κάθε περίπτωση ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός άμυνας, Πάνος Καμμένος, έχει ήδη προαναγγείλει την αποχώρηση του από τον κυβερνητικό συνασπισμό από την στιγμή που η Συμφωνία θα φτάσει προς κύρωση στην Αθήνα. Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών ή νωρίτερα, με τον Πάνο Καμμένο να ξεκαθαρίζει όμως πως δεν θα την στηρίξει. Στόχος του Αλέξη Τσίπρα η διαμόρφωση των συνθηκών για μια “προοδευτική πλειοψηφία” έως τις εκλογές τον Οκτώβριο του 2019, με το σενάριο τριπλών εκλογών τον Μάιο να μην αποκλείεται.

Ακόμη, έως τον Μάρτιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι δυο ψηφοφορίες για τη συνταγματική αναθεώρηση ενώ νωρίτερα αναμένεται να έχει καταλήξει η τελική πρόταση για τις σχέσεις πολιτείας-Εκκλησίας. Τέλος, στην Αθήνα θα βρεθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου η Angela Merkel, με μηνύματα  για την οικονομία αλλά και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με το πόρισμα για τις Γερμανικές επανορθώσεις από να οδεύει προς ολοκλήρωση στην αρμόδια επιτροπή./IBNA