Το Κοσσυφοπέδιο έχει δεσμευθεί στην ευρωπαϊκή του πορεία για ένταξη στην ΕΕ

Το Κοσσυφοπέδιο έχει δεσμευθεί στην ευρωπαϊκή του πορεία για ένταξη στην ΕΕ

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου, Kadri Veseli, συναντήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες με την Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Federica Mogherini.

Veseli και Mogherini συζήτησαν τη συνολική κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τη διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων βίζας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Veseli δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει επιτύχει όλα τα απαραίτητα κριτήρια για τη διαδικασία απελευθέρωσης της βίζας και τώρα, μετά τη θετική σύσταση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η χώρα αναμένει θετική απόφαση από το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ.

Ο Veseli ευχαρίστησε την κορυφαία αξιωματούχο της ΕΕ για τη συνεχή υποστήριξή της προς την ευρωπαϊκή προοπτική του Κοσσυφοπεδίου, την ανάπτυξη της δημοκρατίας και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Στη συνάντηση, ο Veseli επιβεβαίωσε τη “θεσμική θέση του Κοσσυφοπεδίου για την αντιμετώπιση όλων των εκκρεμών ζητημάτων με τους γείτονές του, ιδίως με τη Σερβία”, τονίζοντας ότι “ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών θα ολοκληρωθεί μέσω της αμοιβαίας αναγνώρισης των δύο χωρών”.

Από την άλλη πλευρά, η Mogherini υπογράμμισε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία του Κοσσυφοπεδίου, στην ενίσχυση των εγχώριων ικανοτήτων και στη συνδρομή του διαλόγου με τις γειτονικές χώρες./ΙΒΝΑ