Το Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου υιοθετεί την πλατφόρμα για διάλογο

Το Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου υιοθετεί την πλατφόρμα για διάλογο

Με 61 ψήφους υπέρ, το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου ενέκρινε την Πέμπτη τη λεγόμενη πλατφόρμα για διάλογο με τη Σερβία. Η πλατφόρμα στοχεύει στην καθοδήγηση του Κοσσυφοπεδίου στη διαδικασία επίλυσης όλων των εκκρεμών ζητημάτων με τη Σερβία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η χώρα αυτή θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της.

Ο κοινοβουλευτικός ομιλητής του Κοσσυφοπεδίου, Kadri Veseli, δήλωσε μετά την ψηφοφορία ότι η χώρα θα είναι πλέον ισχυρότερη σε αυτές τις συνομιλίες.

“Το Κοσσυφοπέδιο είναι έτοιμο να συμμετάσχει στην τελευταία φάση των συνομιλιών, πράγμα που σημαίνει ότι θέλουμε μια έδρα στον ΟΗΕ, πλήρη κυριαρχία και καμία ένωση δήμων με εκτελεστικές εξουσίες”, ανέφερε ο Veseli.

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ramush Haradinaj, δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Σερβία.

Εν τω μεταξύ, ούτε η πλατφόρμα ούτε η διαπραγματευτική ομάδα εξασφάλισαν την αναγκαία πολιτική συναίνεση στη χώρα, δεδομένου ότι η αντιπολίτευση δεν αποτελεί μέρος αυτών των συνομιλιών. Η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει τη συζήτηση υποστηρίζοντας ότι το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου ρυθμίζει όλα τα θέματα που αφορούν τη Σερβία./ibna