Το Ιράν αλλάζει τις ενεργειακές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο

Το Ιράν αλλάζει τις ενεργειακές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο

Νέα δεδομένα αναμένεται να διαμορφωθούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εξαιτίας της υποκινούμενης από την νέα αμερικανική ηγεσία κρίσης στην Μέση Ανατολή, με επίκεντρο το Ιράν.

Η απόφαση της γαλλικής Total να αποχωρήσει από το Ιράν λόγω των κυρώσεων από την πλευρά της Ουάσινγκτον σε βάρος της χώρας, φαίνεται πως ευνοεί την δεδομένη στιγμή την Κύπρο.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press ότι η Total σκοπεύει να επεκτείνει την δραστηριότητα της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, προχωρώντας σε νέες έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Stephane Michel, διευθυντή της Total στην Μέση Ανατολή, υπεύθυνο για τις έρευνες υδρογονανθράκων, η εταιρεία έχει υποβάλει ήδη το αίτημα της στην Λευκωσία προκειμένου να αναλάβει την εξερεύνηση του πεδίου 8, στα νότια της νήσου, σε μία περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται ήδη η ιταλική ΕΝΙ, με την οποία όμως ούτως ή άλλως η Total συνεργάζεται στην Κύπρο.

Ως «πολύ σημαντική» χαρακτήρισε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», την απόφαση αυτή της Total ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Και η «βόμβα» της Ουάσινγκτον

Ανακατατάξεις σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως φιλοδοξεί να επιφέρει η αμερικανική πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς, σύμφωνα με τον Jonathan Cohen, βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, τα κέρδη από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων που φιλοξενεί στο υπέδαφος της η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να επιμεριστούν ισότιμα στις δύο κοινότητες, την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή, όταν βεβαίως ξεκινήσει η εμπορική εκμετάλλευση τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, μία από τις προϋποθέσεις για την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι και αυτή.

Αναλυτικότερα, όπως είπε, αναφερόμενος στην Τουρκία, «εφόσον πράγματι υπάρχουν αξιόλογες ποσότητες φυσικού αερίου, θα εξακολουθήσω να υποστηρίζω την πολιτική των ΗΠΑ στο ζήτημα αυτό, δηλαδή την αναγνώριση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της. Τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της νήσου θα πρέπει να επιμεριστούν ισότιμα στις δύο κοινότητες στο πλαίσιο μίας ευρύτερης συμφωνίας».

Μία τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα πάντοτε με τον ίδιο, «θα αποτρέψει ενέργειες ή ρητορικές οι οποίες προκαλούν ένταση», καθώς «είναι σημαντικό οι χώρες της περιοχής να δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν την οικονομική ανάπτυξη και στις εταιρείες ενέργειας να λειτουργήσουν σε ένα σταθερό περιβάλλον, χωρίς εκπλήξεις».

Η «σταθερότητα» – όπως σημείωσε- στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το «κλειδί» και η «απόλυτη προτεραιότητα» της Ουάσινγκτον, και «εφόσον εξασφαλιστεί, είμαι διατεθειμένος να ενισχύσω την συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κυπριακή Δημοκρατία»…. / IBNA