Το θέμα του ονόματος εξετάστηκε σε τηλεφωνική συνομιλία του  Zoran Zaev με τον ΓΓ του ΟΗΕ Antόnio Guterres

Το θέμα του ονόματος εξετάστηκε σε τηλεφωνική συνομιλία του  Zoran Zaev με τον ΓΓ του ΟΗΕ Antόnio Guterres

Ο πρωθυπουργός της πΓΔ της Μακεδονίας, , Zoran Zaev, είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ Antόnio Guterres, στην οποία εξετάστηκαν και οι διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της πΓΔ της Μακεδονίας, ο ΓΓ του ΟΗΕ χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις που κάνει η κυβέρνηση της πΓΔ της Μακεδονίας , περιλαμβανομένης της θετικής στάσης της χώρας στις σχέσεις με τους γείτονες.

Στη συνομιλία αξιολογήθηκε θετικά  η Συμφωνία Φιλίας και Καλής Γειτονίας μεταξύ της πΓΔ της Μακεδονίας και της Βουλγαρίας, ενώ ο Antόnio Guterres εξέφρασε στήριξη στις συνομιλίες που διεξάγονται με την Ελλάδα υπό την αιγίδα του μεσολαβητή Matthew Nimetz για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, εκτίμησε ότι υπάρχει θετική δυναμική και δυνατότητα επίτευξης αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Ο Zoran Zaev εκτίμησε ότι η Συμφωνία με τη Βουλγαρία βελτίωσε τις διμερείς σχέσεις και συνεισέφερε στην αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και ενθάρρυνε το να γίνει προσπάθεια για την υπέρβαση του προβλήματος με την Ελλάδας για το ζήτημα της ονομασίας.

Ο Zoran Zaev εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση και ότι αυτό θα είναι καλό και για τις δύο χώρες, αλλά και για όλη την περιοχή.

“Να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με το παρελθόν και να εργαστούμε μαζί για ένα καλύτερο κοινό μέλλον” πρόσθεσε ο Zoran Zaev, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Προηγουμένως σήμερα, ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, στην οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, οι ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και οι διαπραγματεύσεις με την πΓΔ της Μακεδονίας./ΙΒΝΑ