Το ΔΝΤ προτρέπει την Αθήνα να παραμείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά

Το ΔΝΤ προτρέπει την Αθήνα να παραμείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρυθμίσεις και να διευθετήσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα – συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων – όπως συμφωνήθηκε με τους διεθνείς πιστωτές στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης μετά τη διάσωση .

Το Συμβούλιο του ΔΝΤ, το οποίο συνήλθε την Τετάρτη, αναγνώρισε επίσης τις προσπάθειες του ελληνικού λαού κατά τα χρόνια της κρίσης. Το Ταμείο επικεντρώθηκε στην πρώτη του έκθεση για την ελληνική οικονομία στην εποχή μετά τη διάσωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διευθύνων Σύμβουλος δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση.

Πηγές δείχνουν ότι η υγεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ήταν στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης. Προτείνεται επίσης να επισημανθούν εκ νέου οι διαφορές με την προσέγγιση της ευρωζώνης, με το Ταμείο να επαναλαμβάνει την ανάγκη για προσεκτικότερο έλεγχο των ελληνικών πολιτικών.

Η σύνοδος λαμβάνει χώρα πριν από μια συνάντηση της Eurogroup της 11ης Μαρτίου, η οποία πρόκειται να αποφασίσει εάν θα χορηγήσει ή όχι την επόμενη δόση των κεφαλαίων μετά τη διάσωση στην Ελλάδα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ελλάδα εξέδωσε το πρώτο δεκαετές ομόλογο από την κρίση χρέους πριν από εννέα χρόνια – κάτι που θεωρείται ως ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές – το οποίο επέφερε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από μια πώληση που έφερε προσφορές αξίας 11,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση καθορίστηκε στο 3,90%.

Σύμφωνα με έκθεση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ως στόχο να συγκεντρώσει συνολικά μέχρι και 7 δισ. ευρώ από τις αγορές χρεογράφων φέτος. Ωστόσο, οι επενδυτές θα παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς για τυχόν σημάδια ανατροπής των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεών τους ή δημοσιονομικής απόκλισης κατά την προεκλογική περίοδο, πρόσθεσε το πρακτορείο ειδήσεων.

Τέλος, τοπικές ειδησεογραφικές αναφορές πρότειναν την Τετάρτη ότι η Αθήνα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που αντλήθηκαν για την πρόωρη εξόφληση του χρέους προς το ΔΝΤ./IBNA