Το γαλλικό πρωτόκολλο εξόργισε τους Σέρβους  

Το γαλλικό πρωτόκολλο εξόργισε τους Σέρβους  

Δυσαρεστημένη είναι η πολιτική ηγεσία της Σερβίας αλλά και η κοινή γνώμη από τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε ο πρόεδρος της χώρας, Alexandar Vucic στο Παρίσι κατά την εκδήλωση για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Το γεγονός ότι ο Vucic δεν βρισκόταν στην κεντρική εξέδρα  θεωρήθηκε – αν μη τι άλλο – προσβολή  των θυμάτων που είχε η Σερβία στον Μεγάλο Πόλεμο. Ο Alexandar Vucic, από τους διοργανωτές, τοποθετήθηκε στην εξέδρα απέναντι από την κεντρική ενώ, κατά γενική εκτίμηση, βάσει του ρόλου που είχε η Σερβία, θα έπρεπε να στέκεται δίπλα από τον Γάλλο πρόεδρο, Emanuel Macron. Η Σερβία στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό,  αναλογικά με τον πληθυσμό της. Έχασε το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της χώρας και το 62% του αντρικού πληθυσμού.

«Κατά την διάρκεια της τελετής είχα  ένα κόμπο στο λαιμό, στεκόμουν συνεχώς σκυφτός, αλλά δεν θέλησα να αποχωρήσω για  να μην δημιουργήσω σκάνδαλο», δήλωσε μετά την τελετή ο Alexandar Vucic.  Εκείνο που επίσης εξόργισε, ακόμη περισσότερο, την κοινή γνώμη στη Σερβία είναι το γεγονός ότι στην κεντρική εξέδρα στην δεύτερη σειρά βρισκόταν ο πρόεδρος του Κοσσόβου Hashim Thaci, ενώ στην πρώτη σειρά καθόταν η πρόεδρος της Κροατίας (η οποία στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελούσε τμήμα της Αυστρο-ουγγαρίας) Kolinda Grabar-Kitarovic.

Ο Πρεσβευτής της Γαλλίας στη Σερβία, Frederic Mondoloni εξέφρασε την λύπη του και ζήτησε δημόσια συγνώμη. «Δεν γνωρίζω τι συνέβη. Πρόκειται για θλιβερό λάθος και παρακαλώ τον πρόεδρο Alexandar Vucic και τον σερβικό λαό να αποδεχθούν την συγνώμη μου», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Γάλλος διπλωμάτης./IBNA