Το βουλγαρικό εθνικιστικό κόμμα συγχαίρει τον Poroshenko για την ίδρυση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας

Το βουλγαρικό εθνικιστικό κόμμα συγχαίρει τον Poroshenko για την ίδρυση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας

Το Εθνικό Μέτωπο για τη Σωτηρία της Βουλγαρίας (NFSB), ένα υπερεθνικιστικό κόμμα που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας, συνεχάρη τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Petro Poroshenko για τη καθιέρωση της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Το NFSB έχει πρόεδρο τον Valeri Simeonov, μέχρι πρόσφατα αναπληρωτή πρωθυπουργό στην κυβέρνηση συνασπισμού του Boyko Borissov, ενώ τώρα είναι βουλευτής, αφού παραιτήθηκε από την κυβερνητική του θέση εν μέσω διαμάχης.

Το κόμμα του Simeonov αντέδρασε άμεσα για το ζήτημα της ουκρανικής αυτοκέφαλης εκκλησίας, ένα θέμα που ερεθίζει σημαντικά τη Μόσχα, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας συνεχίζει να εξετάζει τη θέση της για το θέμα.

“Εκφράζουμε την ειλικρινή μας ελπίδα ότι αυτή η ιερή πράξη θα φέρει ενότητα και θα ενισχύσει την πίστη και την ενότητα του Χριστιανικού λαού μιας ανεξάρτητης Ουκρανίας, ένα αξιοπρεπές τμήμα της οποίας είναι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βουλγαρικής εθνοτικής καταγωγής, των οποίων τα συμφέροντα του Ουκρανικού κράτους κι εσείς προσωπικά δεσμεύεστε να προστατευεθίτε.», ανέφερε το NFSB σε μια διεύθυνση στο Poroshenko.

Το NFSB δήλωσε ότι οι Βούλγαροι είχαν επίσης προχωρήσει σε ένα μακρύ μονοπάτι «συνοδευόμενο από πολλές δυσκολίες και αγώνα» για την επίτευξη της αυτοκέφαλης Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι Βούλγαροι είχαν αντιμετωπίσει σχίσματα και αφορισμούς και η παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων “οδηγούμενες από τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα” οι οποίες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τη χριστιανική πίστη, την εκκλησία και το μεμονωμένο κλήρο ως πίεση και καταστολή, δήλωσε το κόμμα του Simeonov.

“Ο Ορθόδοξος Βουλγαρικός λαός και οι αξιότιμοι ιερείς και ιεράρχες αντιστάθηκαν και υπερασπίστηκαν την Αγία Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία. Είμαστε βέβαιοι ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Ουκρανία”, δήλωσε το NFSB.

Στις 15 Δεκεμβρίου, το Kyiv Post ανέφερε ότι το Συμβούλιο Ενοποίησης στο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας του Κιέβου εξέλεξε τον επικεφαλής της ενοποιημένης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, το τελευταίο βήμα προς το δρόμο της Ουκρανίας να αποκτήσει τη δική του εθνική εκκλησία.

Ο Επιφάνειος, Μητροπολίτης Pereyslav και Mila Tserkva, με το λαϊκό όνομα Serhii Petrovych Dumenko, θα ηγηθεί τη Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε το συμβούλιο.

Ο Poroshenko χαιρέτισε την απόφαση αυτή ως ιστορικό γεγονός.

Η νεοσυσταθείσα κοινότητα αναμένεται πλέον να αποκτήσει το Αυτοκέφαλο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, τη Μητέρα Εκκλησία «την Πρώτη μεταξύ ίσων» μεταξύ των αρχηγών των Ορθόδοξων Εκκλησιών Παγκοσμίως. Έχει ήδη καταρτίσει ο κανόνας για το Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας, ανέφερε το Associated Press.

Στη Βουλγαρία, υπάρχει ένας διαχωρισμός στους Ηνωμένους Πατριώτες, ο συνασπισμός των ακροδεξιών και των υπερεθνικιστικών κομμάτων που είναι ο μειοψηφικός εταίρος στην κυβέρνηση του Borissov. Η Ataka του Volen Siderov είναι φιλορωσική. Ο Simeonov – ο οποίος έχει γερές σχέσεις με τον Siderov – βλέπει τη Μόσχα με μεγάλο σκεπτικισμό. /IBNA