Τουρκία: Ζήτημα ημερών η πρώτη γεώτρηση στην Κύπρο

Τουρκία: Ζήτημα ημερών η πρώτη γεώτρηση στην Κύπρο

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την διενέργεια την πρώτης γεώτρησης προς αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου στην θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Κύπρου από την πλευρά της Τουρκίας.

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Mevlüt Çavuşoğlu, και σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, είναι ζήτημα λίγων ημερών έως ότου η Άγκυρα με την βοήθεια των δύο πλέον απολύτως κατάλληλων σκαφών που έχει στην κατοχή της προχωρήσει στην πραγματοποίηση διερευνητικών γεωτρήσεων πέριξ της Κύπρου.

«Τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουμε τις γεωτρήσεις με δύο πλοία γύρω από την Κύπρο», σημείωσε ο Mevlüt Çavuşoğlu σε ομιλία του σε επιχειρηματικό συνέδριο στην επαρχία του Αϊδινίου.

Σχολιάζοντας στο μεταξύ την δήλωση αυτή του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι μία τέτοια εξέλιξη είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο με την Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και με την Ελλάδα.

«Ας αφήσουμε όσους έρχονται στην περιοχή από μακριά αλλά και τις εταιρείες τους να δουν ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει σε αυτή την περιοχή χωρίς μας. Τίποτα δε μπορεί να γίνει στην Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία, δεν θα το επιτρέψουμε αυτό» διεμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία απέστειλε στις 31 Οκτωβρίου 2018 το πλοίο γεωτρύπανο Fatih στην θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Αττάλειας./IBNA