Τον Απρίλιο η ψήφιση της Αναπτυξιακής Τράπεζας

Τον Απρίλιο η ψήφιση της Αναπτυξιακής Τράπεζας

Τον Απρίλιο αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο γιας την ίδρυση της ελληνικής Αναπτυξιακής τράπεζας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης

Ο ίδιος εκτίμησε πως «Θα είναι μια διαφορετική τράπεζα, θα μπαίνει εκεί που δεν μπαίνουν άλλες», εξασφαλίζοντας πόρους από διεθνείς συνεργασίες, ενώ οι κρίσιμοι παράγοντες λειτουργίας της θα είναι η σαφήνεια της αποστολής της, η διακυβέρνησή της με διαφάνεια και λογοδοσία και η θέσπιση κριτηρίων αποδοτικότητας, ώστε να προσφέρει οικονομικό και κοινωνικό όφελος αλλά συγχρόνως να μην έχει «κόκκινα» δάνεια.

Ακόμη τόνισε το σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο βρίσκεται σε δημόσιο διαβούλευση, θα ψηφιστεί από τη Βουλή το αργότερο μέσα στον Απρίλιο καθώς όπως είπε υπάρχει η απαραίτητη συναίνεση. «Αν και όταν ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό για την Αναπτυξιακή Τράπεζα το 2015 αντιμετωπίσαμε δυσπιστία και επιφυλάξεις, τώρα έχουμε ένα κλίμα ευρύτατης συναίνεσης», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση.

Πόροι 5 δισ. ευρώ

Σημείωσε ακόμη ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα λειτουργήσει με την ίδρυσή της. «Τα προγράμματα που τρέχουν ήδη και θα δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα αθροίζουν πόρους 5 δισ. ευρώ με την ίδρυση της τράπεζας οι πόροι θα πολλαπλασιαστούν μέσω συνεργασιών με άλλους φορείς όπως η ΕΙΒ, και η EBRD που ανοίγει υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο κ. Δραγασάκης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση δήλωσε ακόμη ότι αναζητείται χώρος που θα στεγάσει τη νέα τράπεζα και ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει και γραφείο στη Θεσσαλονίκη με στόχο να ενισχύσει τις επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδας αλλά και τις διασυνοριακές επενδύσεις στα Βαλκάνια.

Χρηματοδοτήσεις 300 εκατ. σε 1 χρόνο

«Η Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι ήδη εδώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) Αντώνης Γεωργακάκης σημειώνοντας ότι μέσω του ΕΤΕΑΝ μέσα σε ένα χρόνο δόθηκαν χρηματοδοτήσεις 300 εκατ. ευρώ. Πριν από λίγες ημέρες παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων μέσω κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών και θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα 1 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έχει τα αναπτυξιακά εργαλεία θα διαθέτει τα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά θα αποτελέσει και σημείο πρόσκλησης ξένων επενδυτικών κεφαλαίων» και πρόσθεσε ότι θα λειτουργεί σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Chantepy: Συνεργασία ελληνική και γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Υπέρ της ίδρυσης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, τάχθηκε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ελλάδα, Christophe Shantepy, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, ενώ σημείωσε ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι απαραίτητη για τη χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για την υποστήριξη της οικονομίας και ειδικά στην Ελλάδα όπου το 85% των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίοι./IBNA