Την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια επικυρώνει ο Ελληνικός προυπολογισμός

Την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια επικυρώνει ο Ελληνικός προυπολογισμός

Εννέα χρόνια πέρασαν από τον τελευταίο Ελληνικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε εκτός του μνημονιακού μηχανισμού επιτροπείας. Έκτοτε η δημοσιονομική πολιτική της χώρας ήταν στα χέρια των δανειστών και της Τρόικας.

Σήμερα η καθαρή έξοδος “σφραγίζεται” στον τελικό προϋπολογισμό για το 2019 που κατατέθηκε το μεσημέρι στην βουλή. Μια εξέλιξη που για την κυβέρνηση αποτελεί δικαίωση των εκτιμήσεων και των πολιτικών αποφάσεων αλλά και απάντηση στο αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για “τέταρτο μνημόνιο”. “Αφήγημα που στηρίχθηκε αποκλειστικά στην υποτιθέμενη εφαρμογή μέτρων που είχαν προνομοθετηθεί κατά τη φάση ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης μετά τη σχετική επιμονή του ΔΝΤ”, όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Άλλωστε όλο το προηγούμενο διάστημα η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση είχε στο επίκεντρο την οικονομία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υποστηρίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας θα διαψευστεί, η οικονομία θα καταρρεύσει και οι συντάξεις θα περικοπούν. Λογική ΔΝΤ και σκληρού νεοφιλελευθερισμού κατηγορούσε το Μέγαρο Μαξίμου τη Ν.Δ.

Στο μεταξύ, σύσκεψη για τον προϋπολογισμό και την πορεία της οικονομίας πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με την συμμετοχή σύσσωμου του οικονομικού επιτελείου.

Δικαιώνουν την Αθήνα οι δηλώσεις Moscovici  

Με τις “ευχές” της κομισιόν ο προϋπολογισμός θεωρείται συμβατός με το σύμφωνο σταθερότητας της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα το σύνολο των θετικών μέτρων, περί τα 900 εκατομμύριο ευρώ,  που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση ενώ για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια καταγράφονται δυνατότητες δημοσιονομικής επέκτασης με εκτιμώμενη αύξηση του ΑΕΠ 2% για το 2018 και τουλάχιστον 2.5% για το 2019.

Κομβικό σημείο για την Αθήνα είναι το γεγονός ότι η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος που εκτιμάται στο 3.6% για το 2019 επιτυγχάνεται χωρίς τις περικοπές στις συντάξεις, κάτι που επιβεβαίωσε και ο επίτροπος Moscovici. Διευκρίνισε ότι “μιλάμε για κατάργηση του μέτρου και όχι αναβολή”.  Η Ελληνική κυβέρνηση όμως άκουσε με ικανοποίηση τον Pierre Moscovici να “κλείνει το μάτι” στην μη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου για το 2020. “Κάθε φορά που ένα μέτρο δεν είναι αναγκαίο, και υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο που να σου δίνει το χώρο να μη το εφαρμόσεις, τότε ναι αυτό είναι κάτι θεμιτό για μια χώρα που έχει ανακτήσει την κυριαρχία στην οικονομική της πολιτική”, είπε χαρακτηριστικά./IBNA