Η Ελβετία θα καταργήσει τους περιορισμούς στην αγορά εργασίας για τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους στα τέλη Μαΐου του 2019

Η Ελβετία θα καταργήσει τους περιορισμούς στην αγορά εργασίας για τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους στα τέλη Μαΐου του 2019

Η Ελβετία θα άρει τους περιορισμούς στην αγορά εργασίας για τους πολίτες των χωρών της ΕΕ Βουλγαρία και Ρουμανία στα τέλη Μαΐου 2019, επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Alain Berset.

Η Ελβετία είχε καταργήσει πλήρως τους περιορισμούς της μετακίνησης εργατικού δυναμικού στους πολίτες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας τον Ιούνιο του 2016, διατηρώντας ωστόσο μία διάταξη, σύμφωνα με την οποία υπό ορισμένες συνθήκες θα μπορούσαν να επιβληθούν περιορισμοί έως το 2019.

Τον Μάιο του 2017, η ελβετική κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει τις άδειες εργασίας για τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους πολίτες, λέγοντας ότι το 2016 η καθαρή μετανάστευση από τις δύο χώρες διπλασιάστηκε, σε αντίθεση με τη γενική τάση μείωσης της μετανάστευσης από τους πολίτες των χωρών της ΕΕ/ΕΣΕΑ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά από συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, Klaus Iohannis, ο Berset δήλωσε: “Η Ελβετία έπρεπε να τη χρησιμοποιήσει αυτή (εν λόγω διάταξη) για καθαρά τεχνικούς λόγους. Ας μην το ονομάσουμε περιορισμό, αλλά μέτρο έκτακτης ανάγκης και δεδομένου ότι μου είπαν ότι οι συζητήσεις στην ελβετική κοινωνία είναι θετικές για τη Ρουμανία και τους Ρουμάνους, δεν μπορώ παρά να καλωσορίσω το γεγονός ότι από τα τέλη Μαΐου του 2019 δεν θα υπάρξουν περιορισμοί”.

Είπε ότι τη στιγμή που η Ρουμανία προσχώρησε στην ΕΕ ενσωμάτωσε την ελεύθερη κυκλοφορία και η Ελβετία έχει εδώ και πολύ καιρό μια συμφωνία για την ελεύθερη κυκλοφορία.

“Τη στιγμή της ένταξης, έπρεπε να αποφασίσουμε να επεκτείνουμε αυτή την ελευθερία κινήσεων στους Ρουμάνους υπηκόους, κάτι που κάναμε, αλλά η χώρα μας απαιτεί λαϊκή ψηφοφορία, διότι είμαστε μια άμεση δημοκρατία, και η ψηφοφορία ήταν θετική για να επεκταθεί αυτό το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των δύο χωρών μας”.

Στο πλαίσιο αυτό και στο πλαίσιο των συζητήσεων που διεξήχθησαν, η συζήτηση αφορούσε επίσης τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοζόταν η ελευθερία της κυκλοφορίας, ώστε η μετάβαση να ήτανι όσο το δυνατόν πιο ομαλή”, δήλωσε ο Berset.

“Αυτό εξηγεί τις ρήτρες που μας επέτρεψαν κατά τα πρώτα χρόνια να προβληματιστούμε για τη διαδικασία. Οι ρήτρες που έθεσαν στην πράξη την πολιτική μας δέσμευση και, όπως είπατε κύριε Πρόεδρε και μπορώ να επιβεβαιώσω, τον Μάιο του επόμενου έτους θα φτάσουμε στο τέλος αυτής της διαδικασίας. Μετά από αυτή την ημερομηνία δεν θα υπάρχει καμία διαφοροποίηση και κανένας περιορισμός”, δήλωσε./IBNA